Думи на министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, свързани с приетите в България промени в Закона за вероизповеданията, създадоха дипломатическо напрежение между двете страни. Става дума за изявление на Чавушоглу, в което се намеква, че първоначалният вариант на промените е трябвало да бъде ремонтиран и това се е случило с намеса от страна на Турция.

Промени в Закона за вероизповеданията бяха приети и днес от Народното събрание. Първоначалната идея бе за еднократна амнистия на задълженията на всички вероизповедания към хазната, но заради обществено напрежение в крайна сметка решението, предложено от ГЕРБ, е за разсрочване на задълженията. В последствие се оказа, че забавени плащания към бюджета в размер на над 8 млн. лв. има мюфтийството. Идеята и за амнистия, и за разсрочване след това срещна подкрепата на ДПС. 

Промени в закона обаче имаше и в края на 2018 г. и те бяха наистина мащабни. Имаше предложения за спиране на даренията от чужбина под каквато и да било форма и други рестрикции, поддържани предимно от представители на "Обединени патриоти". И в приетия днес законопроект имаше опит за забрана на даренията, но предложението не бе прието. Това са и текстовете, които е имал предвид външният министър на Турция, съобщи БНР.

От МВнР реагираха официално на ситуацията с турския външен министър по следния начин: 

По повод изявленията на външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу ви информираме, че по негово искане бе проведен телефонен разговор с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

По време на разговора Чавушоглу изрази притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност. 

Вицепремиерът Захариева информира своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив – гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания. 

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана. Обръщаме внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого.

Според неофициална информация изявленията на турския външен министър са предизвикали привикване на посланика на Турция в България от МВнР за обяснение.

Изказването на Чавушоглу е направено на предизборна среща с български изселници, съобкава Нова тв. В публична реч министърът обяснява, че първоначалните поправки в Закона за вероизповеданията били срещу всички видове основни права и свободи. И Турция била принудена да се намеси, след което България променила закона.