България и Румъния се ангажираха да направят предпроектни проучвания за местоположението на бъдещия трети мост над река Дунав. Това казаха премиерите на България Бойко Борисов и Виорика Дънчила и Румъния на брифинг днес в двореца "Виктория" в Букурещ.
Предстои страните да се споразумеят за една от следните места: Оряхово - Бекет; Никопол - Турну Мъгуреле; Свищов - Зимнич; Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш.
Премиерът Борисов изтъкна, че е изключително важно Румъния да драгира (да направи по-дълбока) река Дунав, за да може да се превозват по-тежки товари по нея. Той добави, че мостът при Русе трябва да се ремонтира основно, за което и двете страни ще положат усилия. 
Правителствените делегации на България и Румъния са се споразумели и за прилагане на съвместните инициативи за подобряване на условията за корабоплаване на общия българо-румънски сектор на река Дунав и транспортната свързаност между двете страни.

Борисов изтъкна, че насърчаването на малките и средни предприятия е изключително важно за развитието на бизнеса между България и Румъния.
Дънчила посочи, че търговският стокообмен между България и Румъния се е повишил значително в последните седем години. В последната година той е превишил 4 млрд. евро. Освен това двете страни имат много проекти в областите на транспорта, енергетиката, местната администрация и трансгранично сътрудничество.

"Поздравявам премиера Виорика Дънчила за успешното председателство на Съвета на Европейския съюз и за усилията на Румъния в тази сфера", заяви Борисов.

Той акцентира върху подписаните двустранни документи. В сферата на реакцията при бедствия и аварии той подчерта, че е ключово и двете ресорни министерства да задействат автоматично своите сили и средства. Насърчаването на малките и средни предприятия е важно за бизнеса от двете страни на Дунав, отбеляза министър-председателят по отношение на подписания меморандум в тази сфера.

За транспортните коридори премиерът Борисов изтъкна, че има доста конкретика както с Румъния, така и с Гърция. Румъния може да драгира река Дунав, да я направи по-дълбока, за да могат да се превозват по-тежки товари и да има повече туристи по нея, отбеляза Борисов. Премиерът коментира и различни варианти за местоположението на нов мост над река Дунав. По думите му за локацията Русе - Гюргево могат да се използват европейски средства, защото това е европейски коридор. По отношение на Свищов или Никопол от българска страна е възможно публично-частно партньорство. Мостът на Русе трябва да се ремонтира основно и двете страни ще положат усилия, добави министър-председателят. 

В енергийната сфера българският министър-председател изрази надежда, че през юни ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция.

"България, Румъния и Гърция трябва да се подготвят със своите газови магистрали, за да може да транспортират в различни посоки, тук имаме пълно разбиране", коментира още министър-председателят. Той изтъкна, че е по-удовлетворен, защото е налице много съществен напредък по интерконекторите и транспортните схеми. 

Борисов акцентира също върху темата за Западните Балкани. Неслучайно нашата среща ще прерасне в четиристранна, това е добър знак за целите Балкани, каза премиерът и добави, че се надява занапред и други страни от региона да бъдат присъединявани към проектите, защото те касаят свързаност и транспортни коридори.
Дънчила изтъкна отличните отношения с България, която по думите й е ключов партньор за Румъния в региона. Данчила отбеляза ръста на стокообмена между двете страни, както и проектите в сферата на енергетиката, транспорта и трансграничното сътрудничество. 
Премиерът на Румъния подчерта доброто сътрудничество на двете страни на европейско ниво и по отношение на Шенген. Посочи и важния момент за ЕС, в рамките на който се дебатира бъдещето на Европа. Според Дънчила днешната среща е възможност за Румъния и България да отправят послание за поддържане на обединена Европа, която е по-силна и по-близка до гражданите и за която да е характерна сплотеността, предаде БТА.