Картината на художника на графити Банкси "Деградирал парламент", в която депутатите от Камарата на общините са представени като шимпанзета, бе представена в Бристолския музей, за да "отбележи датата на "Брекзит" - 29 март, предаде английският вестник "Индепендънт".

Художникът публикува снимка на творбата си и послание в "Инстаграм".

"Деградирал парламент". Нарисувах я преди десет години. Бристолският музей я извади на показ, за да отбележи датата на "Брекзит, - написа той. - Смейте се сега, но някой ден никой няма да е на власт."

Последният цитат е свързан с прочутото му произведение "Смейте се сега", в която шимпанзе държи дъска, на която пише: "Смейте се сега, но един ден ние ще сме на власт".

"Деградирал парламент" бе създадена и купена през 2009 г. Йома Смит, която е попечител на Бристолския музей, заяви, че очаква картината на Банкси да стане много популярна.

"Това е прекрасно изкуство, а прекрасното изкуство отразява обществото, - заяви тя. - То поставя огледало пред обществото и обсъжда настроението и пейзажа. Това прави Банкси."

Тя определи художника като "сина на Бристол": "Той насочва огледало обратно към обществото, така че това е много вълнуващо за нас, за музея и за Бристол."

"Когато тази творба бе представена преди десет години, тя провокира истинско вълнение и бе една от най-добрите в изложбата "Банкси срещу Бристолския музей", заяви попечителят на изложбата Филип Уокър. "Мисля, че е настъпило подходящото време да преразгледаме творбата и прекрасна възможност да споделим с обществото най-голямото произведение на Бански на платно", допълни той.