В надпреварата кой да строи новия газопровод на "Булгартрансгаз" от турската до сръбската граница - проект, станал популярен като "българската част на "Турски поток" - остават два от трите консорциума, подали оферти. Това обявиха от държавната фирма днес, след като бяха отворени ценовите предложения на кандидатите в обществената поръчка. Проектът е с прогнозна стойност от 2,8 млрд. лв. (с ДДС)

Трасето от близо 500 км би било връзка с проекта "Турски поток" на Русия и Турция и би позволило - според идеята - транзит на руски газ през България към Европа. Обществената поръчка бе обявена в края на миналата година, премина през обжалване и странно оттегляне на жалбата, подадена от компания, близка до бизнесмена Христо Ковачки. Крайният срок за подаване на оферти бе 6 март, а на 7 март въпросните оферти бяха отворени. Три консорциума - на италиански фирми със скрито руско участие, на унгарски компании и на фирми от Саудитска Арабия - се явиха: 

 - ДЗЗД Консорциум – Газово развитие и разширение в България ГРРБ с участници: Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България;

- Обединение от Industries Fovallalkozo Zrt и Industries-KVV Kivitelezo Zrt;

- Обединение Консорциум Аркад с участници: Аркад Ей Би Би С.п.А и Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни.

На 14 март комисията на възложителя "Булгартрансгаз", която оценява офертите, излезе с протокол за оценка на предложенията. А от него става ясно, че нито една от офертите не отговаря на един или повече от критериите. Ако в петдневен срок компаниите не подадат новата нужна информация до "Булгартрансгаз", то ще бъдат отстранени от състезанието.

В крайна сметка и трите консорциума са подали ценови предложения, но един от тях отпада от конкурса. Това е унгарският кандидат - тIndustries Fovallalkozo Zrt и Industries-KVV Kivitelezo.

Така остават ДЗЗД Газово развитие и разширение в България ГРРБ и Консорциум Аркад. Първото обединение се състои освен от утвърдените в този тип строителство италиански компании Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А, и от регистрираното пред януари дружество - след обявяване на поръчката на "Булгартрансгаз" -  Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България.

Проверка на представителите на фирмата показа, че тя има пряка връзка с руската "Трубная металлургическая компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски. Още докато течеше срока за подаване на оферти руският специализиран сайт РБК съобщи, че компанията ще доставя тръбите за "Турски поток" през България. Предположението бе, че това може да стане чрез компанията "Щрабах". Тя обаче не участва в търга. На тяхно място се оказаха италианските фирми.

Вторият консорциум е на големи компании от Саудитска Араби, които стоят газопроводи в региона на държавата и целия Персийски залив.

 
Данните от офертите представи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, цитиран от "Фокус"

„ДЗЗД Консорциум - Газово развитие и разширение в България ГРРБ” дава следните цени: при максимално допустим срок за изпълнение от 250 дни -  2 414 712 667, 85 евро. При срок 615 дни - 1 600 867 584, 88 евро.

Консорциум „Аркад“ предлага цени от 1 288 739 305, 11 евро при максимален срок на изпълнение 250 дни или  1 102 203 220, 11 евро при 615 дни. 

Очевидно компанията от Саудитска Арабия дава по-добри финансови параметри. 

Тепърва комисията в "Булгаргрансгаз", която ще оценява офертите, ще преценява какво да бъде класирането на база техническиа и ценова оферта. дали отговарят на всички условия на възложителя и как да бъдат класирани кандидатите, стана ясно от думите на Малинов.

„Прогнозната стойност на обществената поръчка в 2 286млрд. лв. без ДСС. Доколкото имам информация по един от вариантите има предложена цена, която е в рамките на прогнозната стойност“, отбеляза Владимир Малинов. По думите му комисията ще продължи работа по всички критерии заложени в процедурата, за да се подготви окончателното класиране и коя оферта да бъде на първо място. „И при двата варианта за срокове, които сме заложили в обществената поръчка, се предвижда природен газ да бъде подаден от България към Сърбия към края на тази година, именно от 1 януари 2020 г.“, заяви той.

Класирането ще бъде обявено следващата седмица.