Въпреки опитите за налагане на мерки и програми за превенция на агресията между децата и нападенията над учители, случаите на насилие продължават да бъдат тревожно високи. А Министерството на образованието (МОН) не успява да регистрира и всички форми на прихически тормоз в семейството. Това се казва в отговор на образователния министър Красимир Вълчев на депутатски въпрос. 

„Наблюдава се увеличение на вербалната агресия, като за предходната година случаите са 3040. За 2017/2018 година обаче са намалели случаите на физическа агресия (2751) и на кибертормоз (274).“, се казва в отговора на министъра.

Там се определя и като „притеснително“ нарастването на регистрираните случаи на агресия над учители. Преди две години те са били 220, докато за предишната учебна 2017-2018 г. са 391.

Няма промени и при насилието на деца върху деца. Разликата за последните две години е само 10 случая. Ако през учебната 2016-2017 г. са били регистрирани 433 на брой, то на следващата са 423. 

Извън статистиката в отговора на министъра се казва, че все още формата на психическо насилие се разпознава като такава както в семействата, така и в училищата. Това прави последиците за жертвата тежки и продължителни във времето.

„Установява се също така, че все още се допуска физическо насилие като възпитателна мярка, макар и в много редки случаи, което е много притеснително и изисква усилена превантивна работа както с родителите, така и с институциите“, заявява министър Вълчев.