Съли Ерна явно обича България. Една част от България със сигурност го обича. Вече и групата му "Годсмак" вероятно обича България. Чувствата са взаимни. Без "вероятно" от страна на феновете на бостънската четворка.

Около 10 хиляди души ще запомнят концерта на "Годсмак" на 30 март в столичната "Арена Армеец". Пред тях вокалистът и лидер Съли Ерна каза, че чувства България като втора родина и му идело да заплаче, когато е пристигнал за пореден път.

От предишните изяви на "Годсмак" (юни 2015 г. в Бургас) и Съли (20 октомври 2016 г. в НДК - два концерта един след друг, и 26 септември 2017 г. в "Арена Армеец") знаехме, че ще получим над 2-часово шоу, откровения, пълно раздаване и музикален диалог. Получихме повече.

Това е един от концертите, след които си тръгваш с чувството, че групата е дала много от себе си, показала е майсторство и талант. А ти като зрител също си се раздал, защото музикантите на сцената са те провокирали да се раздадеш и да изживееш нещо хубаво заедно с тях.

София беше част от турнето на "Годсмак" в подкрепа на излезлия през миналата година албум When Legends Rise - седми студиен и лек завой в чисто стилово отношение. Американците дойдоха в столицата ни от Будапеща, а оттук следва Букурещ и завръщане в Северна Америка, след което има нови дати в Европа.

Знаеше се, че Съли и компания ще излязат на сцената в 20:45. И те излязоха в 20:45 след микс на три вечни хита - We Will Rock You на "Куин", Dream On на "Аеросмит" и Hey Jude на "Бийтълс".

Започна се с помитащата мощ на едноименното When Legends Rise. И концертът набра скорост с над 1000 "коня" от 1000 hp. Съли взе за малко микрофона, за да приветства публиката и да каже колко дълго е чакал точно този концерт. Обеща, че няма да говори много - той и колегите му ще го правят с глас и инструменти.

Не спази това обещание и слава Богу. Съли брилянтно умее да общува с феновете си по всевъзможни начини - знаем това. И той го показа отново.

"Обикаляме из Европа, бяхме вече на много места - в различни държави, пред различна аудитория. Навсякъде е много яко. Предната вечер беше страхотно в Будапеща. Но аз често повтарях на останалите в тази група: "Момчета, в София ще видите за какво наистина става въпрос". Така и става."

Вокалистът попита аудиторията каква част от нея е за първи път на концерт на "Годсмак" и остана изненадан от огромния брой вдигнати ръце. 

"Леле, наистина ли?"

Прикани мъжете да качат на своите рамене дамите до себе си - за да може да ги види.

Междувременно в залата ехтяха Cryin' Like a Bitch, Straight Out of Line, Awake, Love-Hate-Sex-Pain, винаги магнетичната Voodoo…

На Batalla de los tambores видяхме и на живо как рампата на барабаните се премества напред и отстъпва място на друга, в средата на която Съли Ерна показа способности първо като перкусионист, а след това и като барабанист. Двама барабанисти в дуел и бесен ритъм един срещу друг не се виждат често. 

Това изпълнение бе съпроводено от нов коктейл хитове на групи, пред които "Годсмак" се прекланя - Back in Black на "Ей Си Ди Си", Walk This Way на "Аеросмит" и Run DMC и Enter Sandman на "Металика".

На Whatever вокалистът (а всъщност гласище) поиска от публиката да вика колкото се може по-силно Go away. В замяна обеща да каже на румънците, че са... (няма да напиша тази дума тук) в сравнение с българските фенове.

Не чакахме дълго за бис. Разиграният пред всички нас - и несъмнено забавно поднесен пазарлък колко ще са парчетата след повторното излизане, спря на четири.

Ерна седна зад пиано за едно от новите парчета (общо пет бяха изпълнени от последния албум) Under Your Scars. То е посветено на хората, които страдат от депресивни състояния и въобще ментални заболявания. Изреди трима големи, които са починали преждевременно от самоубийство или зависимост от наркотиците - Лейн Стейли ("Алис ин чейнс"), Крис Корнел и Честър Бенингтън ("Линкин Парк").

Призова да оказваме подкрепа и да бъдем близо до хора, страдащи от такива проблеми. Той сподели, че участва в каузи за набиране на средства. Но подчерта, че парите не са достатъчни.

Дойде ред на Bulletproof - още едно парче от последната "тава". И епичен финал с добре познатия кавър на "Годсмак" на една от класиките на "Бийтълс" - Come Together ("подпомогнат" от мотиви от Highway to Hell и Stairway to Heaven).

И последният удар с може би най-емблематичната песен на четворката - I Stand Alone. "Годсмак" и залата бяха като в юмрук. И така завършиха.

125 минути. Уж познато изживяване с "полубългарина" Съли Ерна и неговата талантлива банда, но всъщност много различно.

Нека не наричаме "Годсмак" легенди поради една проста причина - тази дума се изтърка от журналистическа употреба за щяло и нещяло, за всеки и за всичко, което ви хрумне. Те са просто големи. А за Съли Ерна каквото и да се каже ще е малко.

За финал той обеща няколко пъти, че отсега нататък България винаги ще е спирка за групата му - докато тя съществува. Лично аз вярвам на голямото му, необятно и топло сърце.

А ето какво написа певецът във фейсбук още снощи:

Снимките по-горе са от фейсбук страницата на Bulgarian Live Music, организатор на концерта.

Снимки Добромир Иванов