Комикът Володимир Зеленски, който е начинаещ в политиката, получава най-много гласове - около 30 процента, в първия тур в неделя на президентските избори в Украйна, сочи екзит пол, цитиран от Франс прес и ДПА. 

Зеленски и досегашният президент Петро Порошенко, за когото са гласували около 18-19 на сто от избирателите, ще се състезават на втория тур на 21 април.

Бившата министър-председателка Юлия Тимошенко остана трета с 14 на сто от гласовете. Тя реагира остро като обяви, че резултатите от екзитпола не са коректни и че тя е на второ място.

"Днес започва нов живот, без корупция", заяви 41-годишният Зеленски в Киев.

Зеленски нарече резултатите "първа стъпка към голяма победа" на втория тур на 21 април, когато ще се състезава с досегашния президент Петро Порошенко.

Порошенко нарече второто си място "суров урок".

"Не съм еуфоричен", каза действащият президент пред журналисти в Киев.

Той благодари на избирателите, които са го подкрепили и са гласували за "ориентацията към НАТО, Европейския съюз и към окончателна независимост от Русия".

"Искам да се обърна към младото поколение, към хората под 30 години. Напълно споделям вашите желания промените да бъдат качествени. Длъжни сме да се обединим и да не губим време. Напълно разбирам мотивите за вашето неудовлетворение. Чух ви и ви моля: чуйте ме и вие мен", каза Порошенко, цитиран от ТАСС.

Юлия Тимошенко оспори резултатите, според които тя не се квалифицира за втория тур и ги нарече поръчкови и манипулативни. Според екзит пол на нейния екип тя е втора след Зеленски.

"Разчитаме, че след преброяването на реалните резултати от изборите, ние ще се борим с Володимир Зеленски на втория тур", каза Тимошенко, цитирана от ТАСС.