Кампанията ми за европейския вот на "Демократична България" не е "срещу", а "за" - в случая за единна Европа. А изграждането на умерена, стабилна дясна алтернатива не става с атаки срещу ГЕРБ. Това каза тази сутрин пред бТВ водачът на листата на демократичното обединение Радан Кънев. 

„Всички в демократичното пространство знаят, че не може това да е дясното лице на България в Европа. Защо да обяснявам на хората, че при ГЕРБ и Бойко Борисов, или както те самите се изразяват, при новите комунисти, нещата са в някои отношения по-зле, отколкото при старите комунисти? Българите знаят това. Те искат да видят силната алтернатива, която да отстрани по демократичен път тази гавра с българската демокрация и с българската нация”, заяви Кънев. 

Думите му бяха в отговор на речта на Борисов по време на представянето на листата на ГЕРБ и СДС за евровота. Премиерът заяви как кампанията на "другите десни" щяла да е да се руши "съюза на демократичните сили на ГЕРБ и СДС", но не казвали нищо за БСП.  

"Аз не се занимавам с ГЕРБ и Бойко Борисов, той се занимава с "Демократична България", заяви Радан Кънев, припомняйки, че по-голямата част от речта на лидера на ГЕРБ вчера е била посветена именно на обединението, а не на други конкурентни формации. И обяви, че е "трогнат от вниманието" и на Борисов, и на бившия си сподвижник Петър Москов, които неуморно посвещавали целия уикенд на "Демократична България" и водача на листата й в негово лице. По думите на Кънев това е признание за потенциала на "Демократична България". 

За решението на СДС да се влее в листите на ГЕРБ за европейския вот Радан Кънев припомни, че пред СДС отдавна стоеше въпросът дали да се превърне в присъдружна партия и да се подложи на "консолидация чрез поглъщане", или да участва в процес на обединение чрез надграждане, съюзяване на демократичната десница като алтернатива на ГЕРБ.

"СДС взе едно от двете възможни решения – да бъде част от политиката на ГЕРБ и Борисов. Нашето решение е да консолидираме всички хора в център и дясно, включително всички седесари, които не желаят да бъдат част от политиката на Борисов”, отбеляза водачът на "Демократична България". 

Радан Кънев заяви, че до номинацията му за водач на листата на "Демократична България" се стига, след като евродепутатът Светослав Малинов сам се отказва от своята номинация - заради пропуска да гласува при поставянето на пакета "Макрон" в дневния ред на Европейския парламент. Макар това гласуване да се оказа без последици в крайна сметка. И начинът, по който Малинов се оттегли, е мярка за достойно политическо поведение.

„След като Светослав Малинов пропусна гласуването по пакет „Мобилност”, макар това слава богу да остана едно гласуване без всякакви последици, той лично реши за себе си, че по никакъв начин не трябва да допусне атаката, която се разви срещу него, да нанесе щети на коалицията „Демократична България”, обясни Радан Кънев.

И допълни, че макар да не му се ходи в Европа в този момент - няма да се откаже от мястото, ако бъде избран.

„Не ми се ходи в Европа. Имам 2 съображения, които ме спираха до момента. Едното е, че детето ми е на възраст, в която има нужда от мен всеки ден, а не всеки уикенд, а другото е, че мнозина близки хора ми казват, че съм по-нужен в битките на българската вътрешна политика. Дългосрочно моят избор остава вътрешната политика. В тази кампания влизам, за да помогна да спечелим, да бъдем представени, да имаме едно или повече избираеми места”, заяви той.

Кънев посочи също, че водачът на листата не е защитен от преференцията:

„В „Демократична България” преференцията не е забранена, както чухме, че била в ГЕРБ. Тя е насърчена, ние искаме всеки наш избирател да каже кой от нас е по-добър”.

Битката на "Демократична България" на евровота, а и личната си битка Кънев описа така: 

"Битка за единна Европа, но не като красиви думи, а като европейска прокуратура, която да има правомощия, като европейски гранични сили по границата ни с Турция, като европейска отбранителна промишменост и енергетика, която да се противопостави на зависимостите в доставките, като европейски стандарт на живот".

Втората цел е изграждане на силна, здрава, умерена алтернатива вдясно, защото "екстремизмите на крайното дясно и крайното ляво заплашват да счупят и Европа, и България".

По думите на Радан Кънев Еврота трябва да е тук, в България, а не да се смята за опция за емиграция. 

Преди ден водачът на "Демократична България" представи във фейсбук публично справка за имотното си състояние и обяви, че не вярва в политици, които забогатяват по време на политическия си мандат.