"Всички български евродепутати трябва да намерим каузи, около които да се обединим. Това прави добро впечатление и ще ни направи по-силни."

Така водачката на листата на ГЕРБ за европейския вот и еврокомисар Мария Габриел се обърна чрез бТВ към останалите кандидати за места в Европейския парламент преди старта на официалната предизборна кампания.

"Няма нищо по-грозно от това петима българи в залата да се плюят", каза тя.

Според Габриел обединителни теми могат да са премахването на двойния стандарт при храните и приемането на Дунавската стратегия. Тя коментира и думите на премиера Бойко Борисов, който при представянето на листата вчера заяви: "Не искам да сте кучки, както е модерно."

"Думата "кучка" не е част от моя речник. Отнасям се с респект към всеки опонент", каза тя.

Според Мария Габриел дебатите преди европейските избори трябва да са за Европа, а не вътрешнополитически. По думите й резултатът от вота не трябва да се обвързва с управлението в България, защото двете неща не са съотносими. 

Водачката на листата не постави летва, към която ГЕРБ непременно да се стреми на изборите като брой евродепутати, но след като въпросът й беше зададен няколко пъти, се спря на отговора - "поне 7" места в Европейския парламент за управляващата партия. 

По повод сагата "Апартаментгейт", която доведе до оставките на Цветан Цветанов от парламента, на правосъдната министърка Цецка Цачева от поста й, както и до оттеглянето на двама зам.-министри, Габриел подчерта, че е поета отговорност от споменатите политици и от ГЕРБ.

Тя самата не е търсила за себе си апартамент в чужбина и продължава да живее под наем. Това е така, защото една от целите й била всяка седмица да е в България.

"Декларирала съм всичко, което имам, притежавам наследствен дял от къщата на родителите ми в Хаджидимово", каза още Габриел.

Когато била обявена за водач на листата на ГЕРБ и СДС, тя почувствала признателност за доверието от премиера Бойко Борисов, заяви още кандидатката.