Това не е първоаприлска шега! Триметров паметник на Бойко Борисов изгря едновременно със слънцето на столичния площад „Гарибалди“ в ранни зори на 1 април. И авторът на свръхмодерната скулптурна композиция не е Вежди Рашидов.

На площада, досега известен предимно с естетически и финансови общински и управленски провали (първо „Гарибалди като малък на конче“, после сагата КТБ, а отскоро и „Надгробната водна стена“), се извиси монумент, достоен за възхищението на широките народни маси.

Това не е фотошоп. Снимка Андрей Врабчев

Непобеждаваният досега в преки избори премиер е изобразен подпрян с една ръка върху малка купчинка книги – на едната пише „БКП“ (кои са другите – можем само да се досещаме), а в другата ръка държи ножица. Освен това очите на премиера светят в червено и (за разлика от мълчаливия Самуил) говори на гражданите, които минават покрай него.

Очите му светят в червено. Снимка: Емил Л. Георгиев/"Площад Славейков"

 

Снимка Емил Л. Георгиев/"Площад Славейков"

 

„Основната идея е, че историята не е само в миналото, тя е и в настоящето. Ние създаваме история и всичко е обект на памет – каза авторът на мемориала, скулпторът Андрей Врабчев. – И всичко, което е създадено, е паметник на своето време.

Самата работа е първо закачка с тенденциите в съвременната монументална скулптура в България, тъй като тя е интерактивна, светят й очите и разговаря – така тя сама по себе си е паметник на нашето време.“ 

Авторът и неговото произведение. Снимка: Емил Л. Георгиев/"Площад Славейков"

На въпрос на „Площад Славейков“ какво ще бъде бъдещето на паметника, авторът отговори, че засега то е неясно, но в момента само минава през площад „Гарибалди“, пренася го от едно място на друго и го е оставил за малко да си почине.

„Ако има възмутени от това, че един такъв паметник на нашето време ще бъде след малко премахнат, нека първо да ми го платят и тогава ще видим“, каза през смях Врабчев.

„По-дълбокият пласт е, че героите на нашето време ще бъдат паметниците на бъдещето – продължи скулпторът. – Аз затова го наричам „паметник от бъдещето“. 

Скулпторът Андрей Врабчев край паметника на Бойко Борисов. Снимка Емил Л. Георгиев/"Площад Славейков"

"Площад Славейков"