Американската компания Google представи новата си технология - метод за разговаряне с лалета.

Технологичният гигант работи от десетилетие по последния си проект заедно с университета във Вагенинген, Холандия. 

Проектът се основава на научния факт, че растенията могат да комуникират помежду си с помощта на химични сигнали през корените си. На базата на това разработчиците на Google са прихванали сигналите и с помощта на изкуствен интелект и машинно учене са разкрили детайли за езика на цветята.

Холандия е избрана по ясни причини - страната произвежда 50% от цветята на планетата и е най-известна именно с лалетата си. Тестовете са направени в известния парк "Койкенхоф".

Сега всеки, който има лале и умно устройство на Google, като например домашния асистент Google Home Hub, може да разговаря с лалетата си. Изкуственият интелект превежда на езика на лалетата на десетки човешки езици.

"Добре, Гугъл, говори с лалето ми. Какво искаш?"

"Вода, моля. Ти обеща още вода."

Това е един от примерите, които от Google дават - можете да научите повече за нуждите на вашето растение просто като го попитате. Така то ще живее по-дълго и щастливо.

От социална гледна точка, допълват от компанията, лалетата се оказват много разговорливи и търпеливи слушатели. А понякога дават и прекрасни съвети.

Засега Google Tulip е достъпен само на днешния ден, 1 април. Можете да поговорите с лале просто като кажете на своето Google Home устройство: “Hey, Google, talk to my tulip.”