Китай никога не е вкарвал в "дългови капани" участници в проекта "Един пояс, един път". Това заяви Ян Цзечи един от водещите дипломати на комунистическата държава, цитиран от Ройтерс. Той определи критиците на външната политика на Китай в "предубеденост".

Инициатива на президента Си Дзинпин "Един пояс, един път" цели възстановяването на древния Път на коприната чрез мащабни инвестиции в инфраструктурата, които свързват Пекин с Азия и Европа.

На 21 март Италия се превърна в първата държава от Г-7 (Седемте най-развити икономики в света), която да се присъедини към "Един пояс, един път". Множество западни държави, сред които може да се открои Америка, критикуват инфраструктурните инвестиции на Китай в други страни. 

Според тях така Пекин си купува политическо влияние, тъй като получателите не могат да изплатят дълговете си.

Ян Цзечи осъди обвинителите на Китай. 

"Това очевидно показва липсата на обективност и справедливо разбиране на инициативата "Един пояс, един път". Това е неразбирателство, грешка на преценката и дори предупеденост", заяви Ян, който е бивш външен министър и посланик във Вашингтон. "Един пояс, един път" е отворена, приобщаваща и прозрачна. Тя не играе дребни геополитически игри", добави той.

Ян отбеляза, че много държави, компании и обикновени хора участват в проекта, което "публично изобличава слуховете" за това, че Пекин залавя страни в "дългови капани"

"За партньорите ни, които изпитват проблеми с дълговете си, Китай винаги разрешава (проблемите) чрез приятелски консултации и никога не е налагала дългове на никого", подчерта дипломатът.

Напротив, според Ян нито една държава членка на "Един пояс, един път" не е изпадала в дългова криза, а някои дори са успели да се измъкнат от "капана на липсата на развитие".