Председателят на Европейската комсиия Жан-Клод Юнкер определи бившия министър-председател на Обединеното кралство Дейвид Камерън като „един от най-големите разрушители на модерните времена", като подчерта, че той е забранил на изпълнителния орган на ЕС да играе каквато и да била роля в кампанията за референдум за "Брекзит", съобщава "Политико". 

В изявление пред регионалния парламент в германската провинция Заарланд, председателят на ЕК заяви:

„Сега знаем какво не иска британският парламент. Но все още не сме успели да разберем какво искат. В сравнение с парламента в Лондон, Сфинксът е отворена книга. Трябва да накараме Сфинкса да говори. Достатъчно дълго продължи мълчанието“, привежда изданието думите на люксембургския политик.

„На нас ни беше забранено да присъстваме по какъвто и да е начин в кампанията за референдум от страна на Камерън, който е един от най-големите разрушители на модерните времена, защото – според него, Комисията е още по-малко популярна в Обединеното кралство, отколкото в други държави-членки на ЕС", казва Юнкер.

„Ако бяхме в състояние да участваме в тази кампания, можехме да зададем - и също така да отговорим - на много въпроси, които се задават сега", подчертава шефът на Еврокомисията, съобщава "Фокус".