Прокуратурата в Белгия нареди изземането на 346 камиона на превозвача „Жост“. Повод за това са обвинения в измама с плащането на социални осигуровки и трафик на хора, съобщиха местни меди.

В периода 2014-2016 г. компанията привлякла на работа над 1000 шофьори от Източна Европа. Те получавали възнаграждение като в страната, от която са дошли.

От „Жост“ открили свои кухи представителства, или т. нар. пощенски кутии, в Словакия и Румъния за набиране на работна ръка. Според прокуратурата в Брюксел така шофьорите и федералният бюджет на Белгия били ощетени с 55,3 милиона евро.

В началото на разследването бяха задържани петима висши представители на компанията за превози, която е регистрирана в Люксембург. По-късно те бяха пуснати под гаранция.

„Жост“ има свои представителства почти във всички страни членки на ЕС, както и в Тунис и Мароко.

Новината за акцията бе обявена часове преди поредното заседание на Комисията по транспорт и туризъм в Европарламента. Днес тя трябва отново да обсъди и евентуално да гласува пакета „Мобилност 1“, известен още като плана „Макрон“. България е против него. В един отбор с нас са още Румъния, Полша и Литва – все страни от Източна Европа.

Франция и Германия обвиняват Изтока, че се опитва да пробие на пазара за международни превози чрез социален дъмпинг.

Евроинституциите обаче искат да да променят законодателството, за да осигурят на водачите по-добри условия и еднакво заплащане на труда.