На редовите униформени от Охранителна полиция ще бъде дадена нарочна заповед и след като положат изпит върху Закона за движение по пътищата, ще бъдат изкарани на улицата да работят по КАТ. Това е една от мерките срещу завишения пътен травматизъм в столицата, за която стана дума на днешния анализ на дейността на СДВР.

Това обаче ще се случи при още две условия - първо, патрулките задължително трябва да бъдат оборудвани с камери, и второ - полицаите ще минат курс на обучение, стана ясно от думите на директора на най-голямата областна полиция в страната Георги Хаджиев.

В столицата има 14 жертви повече през м. г. в сравнение с 2017 г. И това на фона на общия спад със 71 души на загиналите на пътя за годината. Ако има нещо хубаво, то е че, няма нито едно загинало дете в София през годината, каза Хаджиев. 

А като причина за проблемите в КАТ-СДВР Иво Иванов - главен секретар на МВР (а доскоро и шеф на столичната дирекция, б.р.), изтъкна, че в Пътна полиция има недокомплект на кадри, а и в София повече отвсякъде другаде полицаите са ангажирани... "всекидневно с всякакви делегации", т. е. с охрана и обезпечаване на мероприятия.

Предстои вкарването на 85 нови автомобила до месец, месец и половина, стана ясно от обещание на вътрешния министър Младен Маринов (бивш директор на СДВР, б.р.). Новите коли ще отидат именно за патрулно-постова дейност. От уточняващ въпрос на Клуб Z се разбра, че не само те, а и всяккви други ще бъдат снаряжени с камери, за да возят "новите катаджии".

В присъствието освен на главния секретар и на директора на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски Маринов каза, че на среща с шефовете на СДВР е обърнал внимание на пътната безопасност.

Той поясни, че в София са "констатирани изключително много автомобили, много движение". Все пак вътрешният министър даде като лош пример Пловдив, където нещата са много по-зле, но в София "има много автомобили, много водачи".

Хаджиев посочи като традиционни рискови участъци за ПТП районите край училища и детски градини, както и местата, където водачите могат да развиват скорост - южната и северната тангента на Околовръстния път.

"Очакваме с най-голямо нетърпение техническите средства", закани се Ивайло Иванов.

По повод на заснетите от граждани и излъчени кадри как полицаи вземат нещо от спрян водач, Хаджиев каза, че тече проверка, за която е дал срок от 30 дни:

"Трябва да ви кажа, че ще бъдем изключително безпощадни към такъв тип прояви. Искам само да изчакаме резултата от проверката."

Полицай № 1 Христо Терзийски обърна внимание, че върви процедура за избор на фирма, която да изработи единен център за обработка на нарушенията по технически средства, което ще облекчи работата на „Пътен контрол" в столицата. Сега всяко нарушение, заснето с техническо средство, трябва да бъде обработено през системите на Министерството на вътрешните работи.

След промяната от ГД "Национална полиция" се надяват да се повиши ефективността в пъти, така че служителите на КАТ да бъдат заети само със същинския контрол.

В национален мащаб се работи по внедряването за пръв път на системи за изчисляване на усреднена скорост- едната ще е на пътя между Пловдив и Карлово, другата - в отсечка между Русе и Бяла.

Общо СДВР има ръст от около 4 % на наказателните постановления за 2018 г., а тази година за първите 2 месеца е също над 4 %. Текат процедури по купуване на нови технически средства.

"През изминалата година на територията на столицата са регистрирани 20 133 криминални престъпления - с 9.7% по- малко от предходната година. Наблюдава се спад с 22.3 % на грабежите, с 21.2 % на измамите, с 11.5 % на кражбите, с над 17 % на противозаконните отнемания на автомобили. От СДВР отчитат увеличение с 11.7 % на престъпленията, свързани с производство, притежание и разпространение на наркотици, но предвид характера на този вид престъпления, разкриваемостта е значително висока - 66.4 %.

Регистрираните престъпления в икономическата сфера са 2424 (с 12.7 % по-малко от предходната година), като най-голям дял заемат престъпленията против стопанството, следвани от документни престъпления", допълват от полицията.

Министър Младен Маринов каза, че сред приоритетите за 2019 г. е извел обезпечаването на предстоящите избори - за европарламент и за местни органи на самоуправлеине.

За предстоящото посещение на папата  той каза, че това са много тежки събития като осигуряване и антитерористични мерки, затова "се надява гражданите да ни разберат".