На 15 март - национален празник на Унгария, не всички унгарци отидоха да чуят националистическата реч на Виктор Орбан. Около 2300 представители на по-младото поколение - отворени към света, с висше образовение и с по няколко езика, предпочетоха да се помолят с един друг Орбан - Гаспар - сина на премиера.

Вечерта им бе "закрита за медиите". Местните журналисти са силно заинтересувани от студента по право, който прилича физически много на бореца срещу либералната демокрация, и който от 2015 г. се е преквалифицирал от футболист... в евангелистки проповедник. 

Роден през 1992 г., той обяснява, че е бил докоснат от Господ по време на хуманитарна мисия в Уганда. След това е пожелал да основе собствена "харизматична църква". Нейното име е "Фелхаз" ("Дом"). 

В сравнение с многобройните последователи на Петдесятница - които днес наброяват почти 300 милиона души и се простират на пет континента, "Домът" на Гаспар достига до доста по-скромен брой последователи. Въпреки това младият проповедник е решил да посвети живота си на религията.

Огромни екрани и християнска рок група

С дълги коси, вързани на кок, с червена разкопчана риза, под нея с черна тениски, с дънки и маратонки - единственият син на премиера на Унгария (той има четири дъщери) дави последователите си в логореята си до 3 часа през нощта. Следва се "американският стил" на евангелистките църкви - огромни екрани, християнска рок група и светлинно шоу, което допринася за постигането на колективния транс. 

"Дори и на 15 март ние трябва да се поклоним на Господ", провиква се Гаспар Орбан, след което призовава присъстващите да си затворят очите, за да му помогнат при лекуването на страдащите.

Изглежда той е наследил реторическите умения на баща си - между две обаждания за дарения пита дали наскоро някой от аудиторията е чупил пръст. Дузина души вдигат ръка. Насъбралото се множество започва да лекува тези рани. Някойси Гедеон започва да говори по микрофона:

"Това е чудо", провиква се той. "Господи, ние ти благодарим за това, че излекува лявата ми ръка! Най-накрая научих какво е свободата", започва да пее тълпата. "Спасителю, моето сърце те очакваше!"

Някъде там се продават преведените на унгарски книги на Джоел Остийн, главен проповедник на една от най-големите евангелистки църкви в Америка - "Лейклууд".

Жени танцуват с цветни флагчета:

"Аз бях спасена, когато бях малко по-малка", признава една от тях - Хайналка Чабо. "Бях католичка, започнах да чета Библията и се превърнах в "харизматична християнка", добавя тя.

"Той е навсякъде", споделя Шандор Винтър, като насочва пръст към небето.

Една от целите на Гаспар Орбан е да евангелизира младото поколение - унгарците между 18- и 30-годишна възраст. Унгария е една от държавите с най-голям брой на атеисти. Вече няколко хиляди негови сънародници са го последвали - основно в социалните мрежи.

Според последното голямо проучване през 2011 г. 39 процента от унгарците се определят като католици, а 11 на сто като протестанти. "Новите религии" все още трудно намират почва. Свещениците и пасторите от други църкви странят от това да коментират "призванието" на младия Орбан. Премиерът също не желае да отговаря на въпроси относно семейството му.

"Моят баща много ме подкрепя, но не съм сигурен дали разбира какво точно правя", коментира Гаспар пред унгарската либерална медия HVG, като добавя, че "не е добре да се презира група от хора".

Това е единствената критика, която синът на премиера отправя към унгарското правителство - отношението към мигрантите. Нещо повече, тези, които очакват да забележат в проповедите му и зрънце критика срещу Будапеща, ще останат разочаровани: Гаспар Орбан дори придружи баща си на официално посещение в Турция, където се срещна с Реджеп Таийп Ердоган на 9 юли миналата година.

Блез Гоклин е кореспондент за френския вестник "Монд", където материалът е публикуван. Клуб Z го публикува с незначителни съкращения.