Когато искаме да погледнем в бъдещето, общо взето, има два подхода. Единият е научният - да разгледаме последните статии за високи технологии, да прочетем интервюта на футуристи, да видим къде е "върхът" в момента. Другият е далеч по-прост - да си пуснем един SciFi сериал и да помислим. 

Като извадим тези, които се фокусират върху космическите пътувания или супергероите, на практика остават безброй сериали и филми, които се концентрират върху човека и как връзката му с технологиите го променя.

Темата се появява в кажи-речи всеки трети епизод на Black Mirror например.

Сценариите, в които всички потъваме във виртуалния свят и се превръщаме в лигавещи се тела, вързани в мрежата, вече са стандарт. Често въображението на сценаристите прави контраста със сегашните ни технологии толкова рязък, че след като епизодът свърши, си разтриваме слепоочията и си казваме - е, още сме далеч от това.

Само дето… не сме. Без жакове в тила или шлемове на главата ние неусетно потъваме в свят, вече безкомпромисно променян от изкуствения интелект.

В края на миналата година американският YouTube-ър Маркъс Браунли направи сравнение между снимки от 16 камери на смартфони, излезли през 2017-2018 г. По-точно - онлайн проучване в туитър и инстаграм. В списъка със смартфони бяха някои от най-популярните и скъпи модели като iPhone, Pixel, Samsung Galaxy, Huawei Mate 20, P20. И в добавка - по-бюджетните, но все пак известни телефони като последния Blackberry, популярния Pocophone, Moto Z2 и други.

Колкото по-добре ви изглежда снимката, толкова по-вероятно е да е заснета с евтин смартфон.

Всички 16 смартфона бяха разпределени по двойки на няколко кръга, в своего рода турнир с директни елиминации. С всеки смартфон се правят едни и същи снимки и се публикуват онлайн в анкети в двете социални мрежи.

Резултатите са, меко казано, странни. В първия рунд второразрядната камера на Blackberry побеждава iPhone Xs. Впечатляващият, но все пак бюджетен Pocophone съкрушава iPhone X. Във втори рунд същият побеждава и Samsung Note 9, Blackberry пък разбива Sony V40. Защо по-евтините смартфони побеждават по-скъпите?

Няколко причини. Първо, при качване в инстаграм и туитър снимките са "смачкани" от сайтовете и много от детайлите, с които iPhone отвява половината от тези, които уж го побеждават, се губят. Второ, качествените камери търсят по-неутрална картина, която може да изглежда малко сива и неконтрастна. И трето, евтините телефони компенсират по-ниското качество с изкуствено подобряване на яркостта и цветовете.

Самият Маркъс признава, че след пускането в социалните мрежи и разбъркването на буквите, дадени на всеки смартфон (тестът е на сляпо, разбира се) той самият предпочита кадрите от по-евтини камери. Разпознава по-скъпите само когато ги гледа на големия екран на лаптопа си в оригиналната резолюция.

През последната година всеки производител на смартфони се хвали с едно - ултрамегамощния си нов чип за AI, изкуствен интелект. И наистина, постиженията в тази област стават все по-впечатляващи.

Eдна от критиките към иначе прекрасния Huawei P20 Pro е, че камерата му модифицира с изкуствен интелект снимките по подразбиране.

Смартфоните ни вече имат софтуер, който може да разпознава какво точно снимаме и да се самонастройва за подходящия кадър.

Някогашният ужасяващ "разкрасяващ" (Beautify) ефект, който просто мажеше по лицата на хората, сега е на нивото на тийнейджърка, махаща търпеливо пъпките си с Photoshop - тоест крайният ефект изглежда много по-реалистичен.

Като добавим към това филтрите на Instagram и Facebook и светът става все по-малко истински.

Огромна част от комуникацията ни с други хора вече е онлайн. А онлайн всичко е такова, каквото хората го искат - по-ярко, по-контрастно, "по-красиво". Лека полека със смартфони в ръка и общодостъпен софтуер ние самички се плъзгаме в Матрицата. 

Това е неизбежен процес - и футуристичното влизане във виртуалната реалност е само последният му стадий. Далеч преди това ще сме изменили очакванията си за света около нас.

Разбира се, този процес е също така далеч по-безобиден, отколкото звучи. Все още ползваме очите си. Хората, които виждаме лъснати всеки ден в Instagram и Facebook, не стават по-малко реални, когато забележим пъпките, бръчките или петната по лицето им в реалния свят. Може би дори този първи стадий ще ни помогне още повече да ценим реалния свят.

П.П.: Основната снимка най-горе е специална. Нито един от тези хора не е реален. Всички са създадени от изкуствен интелект на Nvidia. Само преди няколко години този тип софтуер можеше да докара единствено бегло подобие на човешки образ.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".