Народните представители на Християндемократичния съюз (ХДС) и на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Бундестага призоваха водещия кандидат на първия тур на изборите в Украйна Володимир Зеленски да уточни политическите си позиции и да представи екипа, с който смята да работи, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Зеленски трябва през следващите три седмици до вота да посочи конкретно, какви са вижданията му и какъв екип от политици ще го подкрепя", каза председателят на фракцията на ХДС/ХСС Давид Вадефул. "Украйна не може да си позволи да разчита на неопитно ръководство в конфликта с Русия, имайки предвид нейното тежко икономическо и социално положение", добави той.

Според Вадефул това ще бъде "само от полза за Русия и ще я поощрява да засили дестабилизиращата си политика към Украйна".

"Зеленски трябва да уточни също, как иска да постигне целта си - да лиши от власт олигарсите, предвид факта, че олигархът Игор Коломойски оказа значителна подкрепа на предизборната му кампания", споделя германският политик.

Давид Вадефул отбеляза, че високият процент на гласували за Зеленски показва спад на доверието в политическия елит и разочарование от реформите на президента Петро Порошенко.

"По-голямата част от населението се надява също, че Зеленски ще води решителна борба срещу корупцията и влиянието на олигарсите", допълни той."Новият провал на Юлия Тимошенко свидетелства, че избирателите нямат доверие на неясната ѝ вътрешна и външна политика. Преди всичко тя не успя да убеди гласоподавателите в ползата от скъпите, но едва ли финансово възможни предизборни обещания, които само биха влошили развитието на Украйна", обобщава Вадефул.

Разочарованата бивша премиерка на Украйна заяви, че не подкрепя нито Порошенко, нито Зеленски на предстоящия балотаж.

"Смятам, че нито един от кандидатите, които по решение на Централната избирателна комисия отиват на втори тур, не е способен да се справи с предизвикателствата, които стоят пред страната", заяви Тимошенко. "Те не могат да спрат нито войната, нито нещастието. Затова не мога да поема отговорността", добави тя.