Католически свещеници в Полша гориха книги, които според тях подтикват към магьосничество, включително поредиците „Хари Потър“ на Джоан К. Роулинг и вампирската сага „Здрач“ на Стефани Майър. Церемонията бе заснета от самите служители на Бога и качена във фейсбук.

Трима свещеници от северния град Кошалин са заснети как изнасят от църква книги в кошница. Томовете били запалени пред няколко свидетели на фона на молитви. Маска, различни дребни украшения и чадър на детското анимационно филмче „Хелоу Кити“ също са забелязани на кладата.

Католичестката евангелистка фондация SMS z nieba ("Есемес от рая") сами са качили снимките на фейсбук страницата си, която има около 23 хил. последователи. Анонсът се състоял от емотикони на огън и цитати от Стария завет против идолопоклонничество и магьосничество. Реакцията в социалната мрежа обаче бе по-скоро подигравателна, мнозина потребители отбелязаха приликите с времената на нацистка Германия.

Това не е първият път, в който „Хари Потър“ си навлича гнева на религиозни фанатици – някои вярват, че книгите са вдъхновени от нечисти, зли сили и водят децата по грешен път. „Деца срещу магьосници“ е анимационен филм от 2016 г., разпространяван от няколко държавни руски агенции, в който се разказва за заговор между Запада в лицето на НАТО и Хари Потър за покваряването на руските ученици.

Католическата църква е в устоите на консерватизма в полското общество и води ожесточена кампания срещу правата на ЛГБТ хората и абортите. Десните популисти в страната често я използват, за да водят културна война срещу по-либералната опозиция. Междувременно църквата е изправена пред обвинения в педофилия, което донякъде намалява общественото доверие в институцията.

"Площад Славейков"