Турската управляваща „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) във вторник официално оспори резултатите от местните избори в 39 района на Истанбул, пише електронното издание на турския
ежедневник Sabah, съобщи "Фокус". Партията на президента Реджеп Ердоган оспорва резултатите и във всички 25 района на столицата Анкара, като се позовава на нередности в 3217 бюлетини.

"Открихме значителни несъответствия между табличните резултати с мокри подписи и печати - което показва първия запис за гласуването - окончателния запис и общия брой гласове, подадени до Върховната избирателна комисия“, заяви Байрам Шеночак, провинциалният ръководител на ПСР в Истанбул пред репортери.

Той поясни, че са открили "нагласяния и нередности, които нарушават законодателството и атмосферата на честни избори още от самото начало на изборния процес“.

По-късно във вторник местните изборни съвети в кварталите Бейкоз, Фатих и Чекмекьой постановиха повторно преброяване на невалидните гласове, докато подобно искане бе отказано в Бейоглу.

Девлет Бахчели, председател на Партията на националистическото движение (ПНД), който се съюзи с ПСР в „Народния съюз“, заяви във вторник, че обжалването на резултатите от изборите е законно право, добавяйки, че резултатите трябва да бъдат внимателно разгледани.

„Ако има нередности ... е абсолютно необходимо да ги поправим и компенсираме“, каза той, като добави, че ПНД следи отблизо процеса и смята, че ЦИК ще осигури справедливост.

Той изрази недоволството си от неофициалните резултати в столицата Анкара, където въпреки че Народният съюз получава мнозинство в районните съвети, опозиционният кандидат на „Националния алианс“ Мансур Яваш спечели вота за градското събрание. Той каза, че същият „дисбаланс“ се е случил в Истанбул, където основният опозиционен кандидат на Републиканската народна партия (РНП) Екрем Имамоглу изглежда има надмощие.

Партията на президента Ердоган печели в 15 големи общини, като според неофициални резултати кандидатите на ПСР печелят още 24 града. Но загуби в Истанбул с 23 хиляди гласа, като нейният кандидат, бившият премиер Бинали Йълдъръм, остана втори след Екрем Имамоглучовека от „Националния алианс“. Според ПСР има почти 300 хиляди недействителни гласа в Истанбул.

Ердоган губи и столицата Анкара, където кандидатът на РНП Мансур Яваш печели изборите с 50,9% срещу 47,1% за Мехмет Южасеки (ПСР). Управляващите твърдят, че там имало нередности и невалидни гласове в повечето от 12 158 избирателни секции в столицата.