Консорциумът Аркад", съставен от най-големите компании за изграждане на газова инфраструктура в Саудитска Арабия, е и избраният  изпълнител за строителството на транзитния газопровод от турската до сръбската граница. Проектът на "Булгартрансгаз" стана популярен като българската част на руския проект "Турски поток".

Новината съобщи министърката на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание в сряда, след като преди няколко дни "Булгартрансгаз" отвори ценовите оферти на кандидатите в търга.

По думите на Петкова изборът на строител е факт след успешно приключилата трета фаза на пазарния тест за резервиране на капацитет на тръбата.

В края на февруари премиерът Бойко Борисов бе на посещение в Саудитска Арабия. Още тогава той съобщи, че има интерес към страната ни от тамошни компании и именно "Турски поток" бе даван за пример. 

"Консорциум Аркад" е предложил икономически най-изгодната оферта по предварително обявения критерий за възлагане "оптимално съотношение качество/цена" , гласи съобщение в сайта на  "Булгартрансгаз". В консорциума влизат "Аркад Ей Би Би С.п.А". – Италия, и "Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни" – Саудитска Арабия, като двете фирми са свързани, макар да са регистрирани на различни места.

Саудитският консорциум е поискал 2,15 млрд. лв. без ДДС за изпълнение на проекта за 615 дни. Това го вмества в определения от държавната компания бюджет от 2,28 млрд. лв. без ДДС, припомня "Капитал".

Двама трима кандидати за проекта на "Булгартрансгаз" бяха допуснати до ценови оферти -  Д3ЗД Консорциум "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ) и Обединение "Консорциум Аркад". Първият консорциум бе на италианците от "Бонети", които са сред най-големите в бранша за строителство на газопроводи в Европа. В обединението обаче имаше и прикрито руско участие със специално регистрирано за целта дружество в България. Цената, предложена от консорциума, обаче е по-висока от прогнозната стойност на търга.