Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков осъди изявлението на представителката на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчинсън, че организацията ще гарантира преминаването на украински плавателни съдове през Керченския проток.

Тя също добави, че алиансът смята да увели присъствието на кораби в Черно море, за да осигури защитата на България, Румъния, Украйна и Грузия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Журналист попита Песков как Москва възприема изказванията на Хътчинсън.

"Негативно", отговори руснака. "Ние не разбираме какво се има предвид", добави той. 

Хътчинсън заяви, че се очаква външните министри на страните от НАТО, които са се събрали на двудневна среща в столицата на САЩ, да одобрят пакет от мерки, който "укрепва разузнаването, въздушното разузнаване, а предвижда и изпращане на по-голям брой кораби на НАТО в Черно море, за да се гарантира безопасното преминаване на украински съдове през Керченския проток и Азовско море".

Според нея подготвените от алианса стъпки са "особено важни" за съседните на Русия страни от Черноморския регион.

Представителката на САЩ добави, че на този етап е необходимо "повече внимание, за да се гарантира, че тези води са свободни", че страните от региона "са защитени от руска намеса".

"Русия разполага с отбранителни оръжия в Крим, а Крим е част от Украйна", посочи Хътчинсън. "Много важно е жителите на Румъния, България, Украйна и Грузия да се чувстват сигурно в зоната на Черно море - както по вода, така и по суша", добави тя.

Хътчинсън обясни, че алиансът ще приеме новия пакет от мерки, отнасящи се до Черно море, във връзка с инцидента през ноември в Керченския проток. 

Пред журналистите в Москва днес Песков отбеляза че "ситуацията в Керченския проток и корабоплаването там е добре известна".

Той добави, че "позицията на Русия е добре известна и последователна" и съответства "на международното право и международните закони"

Прессекретарят на Путин уточни, че за да преминават кораби на НАТО през протока трябва първо да се отправи искане и да се изчака отговор от страна на Москва. Той отказа да обясни при какви обстоятелства подобна молба може да бъде одобрена.

"Става дума за закрит воден басейн, затова този въпрос е отделен и аз не бих разсъждавал хипотетично", отбеляза Песков.

Според него "съществува определена система за уведомяване за подобни планове, която трябва да се спазва".

"Освен това съществува и режим за пребиваване на военни кораби в Черно море, който е фиксиран още в конвенцията от Монтрьо, която също трябва да се спазва", допълни Песков.