Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев обяви, че излиза в отпуск, докато тече проверка заради придобития от него имот, част от сагата "Апартаментгейт". Това се случи само минута, след като премиерът Бойко Борисов лично настоя за "еднакъв аршин" и призова всички замесени в сагата да се оттеглят - ако не с оставки като представителите на ГЕРБ, то с дълги отпуски, докато институции, различни от тези, които те представляват, направят проверки има ли закононарушения. 

 
Съвсем по същото време, докато Борисов говореше, а Георгиев реагираше, от прокуратурата съобщиха официално, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил прокурорски проверки и на Георгиев, и на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, и на шефа на следствието и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов. 
 
При председателя на КПКОНПИ сагата е с тераса към жилището му, която не е декларирана в имуществената му декларация, но фигурира като негова собственост в ипотеката на жилището му, въпреки че Георгиев твърди, че не е негова. 
При Лозан Панов казусът е с придобито жилище от "Артекс" от съпругата му, макар че сделката е отпреди сватбата. 
При Борислав Сарафов става дума за придобити от 21-годишния му син имоти, за което се появи разследване в сайта "Биволъ".
 

"По повод множество публикации в медиите за придобити недвижими имоти от Пламен Георгиев – Председател на КПКОНПИ, от сина на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването и от съпругата на Лозан Панов – Председател  на Върховния касационен съд, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховна касационна прокуратура извършване на проверки по реда на Закона за съдебната власт.", гласи официалното съобщение на прокуратурата.

Пламен Георгиев ще бъде проверен от самата прокуратура във връзка с "твърдения за невярно деклариране на обстоятелства във връзка с придобит от него и съпругата му недвижим имот - апартамент в гр. София, както и твърдения за недоказаност на произхода на средствата за закупуването на този имот". 

Цацаров е възложил на НАП-София и "извършване на данъчни проверки на физическото лице Пламен Димитров – Председател на КПКОНПИ и на неговата съпруга, за определяне на задълженията им по Закона за доходите на физическите лица във връзка със съответствия между декларираните и/или получени доходи от лицата и имущественото им състояние в периода 2013 г. - 2018 г."

Изискани са нотариалният акт за жилището на Димитров и съпругата му, копие от нотариалното дело по сделката, както и цялата информация по кредитирането на покупко-продажбата от от банката - ипотекарен кредитор.

В случая с придобитите от сина на заместника на Цацаров и шеф на следствието Борислав Сарафов имоти, за които се твърди, че няма доказан произход на средствата, Цацаров е пратил сигнала и медийните публикации на КПКОНПИ по компетентност, става ясно от съобщението на прокуратурата. Синът му пък ще подлежи на ревизия като физическо лице от данъчната администрация за периода 2015-2018 г. 

По казуса с Лозан Панов и придобития от съпругата му имот от нашумялата в "Апартаментгейт" компания "Артекс" и заради твърдения за конфликт на интереси Сотир Цацаров предприема следното:

Изпраща медийните публикации, ведно със сигнала, по компетентност на Инспектората към Висшия съдебен съвет, с оглед правомощията на ИВСС по Закона за съдебната власт да извършва проверки за конфликт на интереси.

И в този случай е разпоредена данъчна ревизия на НАП за произхода на средствата, с които е придобит имотът от фирмата „Ганева 2000“ ЕООД, която е на съпругата на Панов, както и за спазване на данъчното законодателство по сделката. 

Заради проверката на Сотир Цацаров и след призива на Бойко Борисов, Георгиев освен че обяви, че излиза в отпуск, декларира и "готовност за пълно съдействие". И не пропусна отново да обяви, че е жертва на "компроматна кампания".

С настоящото заявявам, че винаги съм спазвал законите и в моята дейност съм се ръководил от високи морални принципи и професионални стандарти

Образуваната проверка е повод да се установи, че аз никога не съм извършвал каквито и да е противоправни действия. Работата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество беше високо оценена в докладите на Европейската комисия от нашите европейски партньори. Постигнатите резултати неминуемо доведоха до реакция на засегнатите лица, чиято дейност Комисията е проверявала и е запорирала имуществото им. Именно те са в основата на организираната срещу мен компроматна кампания.

Междувременно в Народното събрание, което по закон избира председателя на КПКОНПИ, Юлиян Ангелов от "Обединени патриоти" (ВМРО) заяви, че ако има доказателства на нарушения, парламентът няма да се поколебае да прекрати мандата на Пламен Георгиев.