В интернет са изтекли множество данни на потребители на социалната мрежа Фейсбук. Това се казва в доклад, публикуван в сряда на сайта на международната компания за защита на информацията ЪпГард, информират Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА. 
Служители на ЪпГард разкрили, че данните са били съхранявани неправомерно в облачен сървър на компанията Амазон от две фирми, разработвали по-рано приложения за Фейсбук. Става дума за мексиканската Култура колектива и американската Ат дъ пул. И в двата случая данните не са били защитени с пароли и всеки желаещ е можел да ги получи.
Култура колектива пазела в базата си към 146 гигабайта данни за потребители на Фейсбук, включително около 540 милиона техни коментара, също и имена на акаунти. А фирмата Ат дъ пул, спряла дейността си през 2014 г., качила в открития облак данни за 22 000 потребители на същата мрежа - имена, имейл адреси, френдлисти. 
Според ЪпГард базата на Ат дъ пул била премахната от открит достъп много бързо, но данните на Култура колектива останали свободно достъпни най-малко няколко месеца, въпреки че фирмата за кибернетична сигурност неведнъж подавала сигнали на мексиканската компания и операторите на Амазон.
Напоследък в САЩ се отделя специално внимание на проблема с личните данни, събирани от интернет компании. Сред поводите бе скандалът с британската фирма Кеймбридж аналитика. Според Ню Йорк таймс тя е използвала лични данни на десетки милиони потребители на Фейсбук за политически цели, без потребителите да са били информирани за това. 
Корпорацията Фейсбук има добри постижения в предотвратяването на опити за намеса в избори в сравнение с 2016 г., но не може да гарантира, че сайтът й няма да бъде използван за въздействие върху изборите за Европейски парламент през май, заяви вчера нейният шеф Марк Зукърбърг. 
Преди година той увери Конгреса на САЩ, че Фейсбук ще оперира занапред по-внимателно с личните данни на потребителите, напомня ТАСС.