Пожеланите от съдебната власт пари за следващите три години - 824 милиона, 871 милиона и 932 млн. лв., след корекции от Владислав Горанов изглеждат така: 741, 741 и... 741 милиона.

Това стана ясно днес, след като от Министерството на финансите са пратили за съгласуване във Висшия съдебен съвет писмо в отговор на техните разчети за дългосрочна бюджетна рамка. А така фиксираната сума почти гарантирано прави неосъществима идеята всяка година заплатите в съдебната власт да растат по 10% с натрупване.

Предисторията

Както Клуб Z писа, на 28 февруари кадровиците - след свои разчети - приеха доста амбициозни числа, които да поискат за следващите 3 години от Горанов - за 2020, 2021-ва и 2022-ра. Това бяха съответно 824,871 и впеатляващите 932 млн. лв. за последната година от периода.

Сред жалоните на тези изчисления бяха: всяка година магистратите до получват +10 процента върху заплатите, най-после да се заложат и гласуваните в Закона за съдебната власт до 6 заплати бонус за спецсъдилищата и спецпрокуратурите, както и парите за дрехи в края на периода да достигнат впечатляващите 3090 лв.

Сега обаче Горанов предлага за трите години една и съща разходна част в бюджета на съдебната власт 741,317 лв. Пресметнато като минуси, това означава, че намалява съответно с 83,268 млн. (за догодина), 130,484 млн. (за 2021 г.) и 191,172 млн. (за 20122 г.) поисканите средства или общо - с над 400 млн лв.

Реакцията - снишаване

Днес представляващият ВСС Боян Магдалинчев само сухо отбеляза, че становището на Комисията по бюджет и финанси на съвета е - "не съгласува" предложената от финансовото ведомство средносрочна прогноза.

Думата за коментар взе Даниела Марчева, която и попита - ясно ли е кои пера конкретно ще бъдат намалени по този начин.

Представителката на БСП в Съвета нарече това "рестриктивна политика", като отбеляза, че едно "не съгласува" не е достатъчно мнение.

"Тази последователна политика на изпълнителната власт - да реже години наред бюджета... Крайно време е ние да... нещо много по-силно от двете изречения, които са подготвени (като становище на ВСС, б.р.).

Извинявайте - как точно се прави съдебна реформа без достатъчно средтва? Нашата реакция тук трябва да е много по-силна и много по-изявена, защото бюджетът на съдебната ласт е самостоятелен - конституционни решеия има няколко в тази посока!

Как точно изпълнителната власт ще реши колко пари да ни отпуска?!"

Поради липсата на разчети по "пера" така и не стана ясно дали отива в небитието заложеният ръст на заплатите с по 10% всяка година като на другите държавни служители - нищо че Магдалинчев припомни, че премиерът Бойко Борисов лично се е изказал в тази посока.

В познатия дух на снишаване Магдалинчев заяви, че...

"На този етап не му е дошъл моментът сега."

Така решението се взе - да не се съгласува предложението на Горанов без допълнителни коментари.