"Излизам най-минатият от целия случай. Защото нямам апартамент, нямам имущество, което да е мое. А не трябва освен това и да работя."

Това каза днес след заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в първи коментар за жилището, купено от фирмата на жена му Елисавета от фирма "Артекс инженеринг".

Днес премиерът Бойко Борисов апелира да излязат в отпуск всички замесени в поредните 3 "порции" от скандала с евтини апартаменти, а те са Пламен Георгиев, Борислав Сарафов и Панов.

Покупката на апартамента и два гаража е станала през 2013 г. - преди Панов и Елисавета изобщо да се познават, но е декларирана на стойност от 225 евро/кв. метър.

По този повод - освен че е обект на безспирна канонада от медиите от корпулентния кръг, с постановление на прокуратурата от днес Панов бе даден на Инспектората на ВСС. Който точно го оправда онзи ден по друго обвинение...

На въпрос днес дали е знаел за сделката, когато са се женили с Елисавета, той потвърди с думите "разбира се".

А на въпроса кой плаща наема (тъй като жилището проформа е на фирмата на Панова - "Ганева 2000", б.р.), Панов отговори, че по закон, когато собственик е юридическо лице, "естествено, че му се дължи наем от онзи, който го е наел". 

Той попита риторично - как заради това може да не работи и да няма доходи. 

На напомнянето на журналистите, че НАП ще прави проверка на случая с апартамента, Панов каза още:

"О, проверки на НАП спрямо мен и моята съпруга и фирмите й се извършват от много време насам - повече от две години, две години и половина... Навидях се и се наслушах!

- А на въпрос фигурира ли жилището сред обектите на ревизиите, той отговори:

Още в края на м.г. беше възложена нова поредна ревизия по години - на моята съпруга както като физическо лице, така и като собственик и управител на юридическото лице. Финал на тази проверка в данъчните няма .- има финал на проверката срещу мен като физическо лице."

От думите му стана ясно, че приходната агенция е води проверки, които "са много и са за много години".

"Като човек, който не е собствеик, как бих могъл да не работя, да подавам оставка, респективно да излизам в отпуск!? Излиза, че от цялата тази групичка, която беше изнесена в медиите, аз излизам като най... така... минатият в случая", завърши Панов.

По-късно днес стана ясно, че и Борислав Сарафов - зам.главен прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба, изразява "готовност за пълно съдействие" на органите.

Той е би визиран с покупката на изключително скъп апартамент на името на 21-годишния му син.

Изразявам готовност за пълно съдействие на проверяващите от НАП и КПКОНПИ по повод разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка, заяви Сарафов пред агенция "Фокус".

„Съдействието ми ще се изрази в своевременно представяне на цялата изисквана документация. Категорично декларирам, че всичките ми действия са в рамките на закона и не противоречат на морала. Доходите и имуществото - моите и на членовете на моето семейство са декларирани по надлежния ред“, обясни той. 

 

Сутринта премиерът Бойко Борисов апелира всички споменати или да подадат оставка, или "поне да излязат отпуска", докато завърши аферата с апартаменитте. Отпуска излезе само Пламен Георгиев от КПКОНПИ, а Борисов отбеляза, че тези от съдебната система били "много чувствителни".

Очаквано - кафявите медии вече преследват само Лозан Панов с крясъци да подаде оставка. Не е забелязано около другия представител на магистратурата - Сарафов, да има подобни фойерверки.