Дългогодишният депутат от ГЕРБ - юристът Димитър Лазаров - се очаква да седне на мястото на Данаил Кирилов в парламентарната комисия по правни въпроси. Кирилов, който е председател на комисията, една от най-важните в Народното събрание, бе посочен днес за нов министър на правосъдието от премиера Бойко Борисов.

Лазаров е правист и бивш следовател. Неизменно влиза в парламента от листата на ГЕРБ, като дори бе мажоритарен кандидат от Пловдив-област. Член е на правната комисия, включително в сегашното Народно събрание. Лазаров председателства комисията за контрол над службите, като вероятно ако оглави "правна", ще трябва да се откаже от нея. Той също минава за "човек на Цветан Цветанов", както и заместничката на Цветанов като председател на парламентарната група Даниела Дариткова и Пламен Нунев, който оглави вътрешната комисия - пак на мястото на принудения да подаде оставка заради луксозното си евтино жилище зам.-председател на ГЕРБ.

Изборът на Лазаров е логичен, името му не е обявено официално, но се коментира от останалите членове на правната комисия като сигурен наследник на Кирилов. Лично Кирилов го е посочил, споделят още народни избраници от ГЕРБ.

24 часа работа

Иначе днес депутатите коментираха не толкова бъдещото назначение на Кирилов на мястото на подалата оставка заради т.нар. "Апартаментгейт" Цецка Цачева, колкото отсъствието му от парламента.

"Имам много високо мнение за професионалните качества на г-н Кирилов. Започвам да придобивам много лошо мнение за нивото и потенциала, който остава в Народното събрание. То не трябва да бъде подценявано. Без Данаил Кирилов тази правна комисия не мисля, че ще има този професионален капацитет, какъвто имаше до момента. Най-общо казано няма кой да го замести като председател на правната комисия", изрази мнение съпредседателят на Обединени патриоти (ОП) и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

"Мисля, че ще е един добър министър, поне по нещата, които съм наблюдавал. Когато трябва да работи, виждам как понякога му се налага и работи по 24 часа и не се отказва", заяви и Юлиан Ангелов (ВМРО).

Единствената негативна оценка дойде от ДПС.

"Не съм човек, който би трябвало да даде оценка за работата на г-н Кирилов, но като гледам за работата му в парламента - всеки законопроект създаваше проблеми. Дано в министерството да не е така", коментира Рамадан Аталай във връзка с номинацията на Кирилов.

Апетити

Председателят на парламентарната група на "патриотите" Волен Сидеров пък прояви апетит към мястото. По думите му Явор Нотев ("Атака"), който е член на комисията, както и зам.-председател на Народното събрание, е най-подходящ за овакантения пост.

"ГЕРБ е основната управляваща партия, но ако одобрят Нотев за поста, това ще бъде добър жест от тяхна страна. Данаил Кирилов се справяше много добре тук като шеф на правната комисия. Не мисля, че един Явор Нотев би бил по-ниско ниво, ако бъде предложен и приет за председател. Защо не", заяви съпредседателят на ОП и лидер на "Атака".

Според него ако ГЕРБ възприеме идеята, това щяло да е добър сигнал към коалиционния партньор. А по повод това, че председателството на комисиите в НС е решено на квотен принцип, Сидеров заяви:

"Квотата е нещо относително, защото нещата в живота не са таблица в Excel".

Самият Нотев не изказа подобни тези така директно. Pаяви само, че кой ще заеме шефското място в "правна" "винаги би могло да бъде повод за дискусия".

"Правната комисия е един малък парламент. През тази комисия минава огромното число, огромният брой актове, които се приемат в пленарната зала. Там получават своя основен вид. Мястото на председател на комисията е изключително тежко и отговорно", заяви още Нотев.