Петима служители на агенция "Автомобилна администрация (популярна като ДАИ, б.р.) от Перник и един техен съучастник  ще бъдат привлечени към наказателна отговорност. Това каза Димитър Петров, и.ф. шеф на Специализирана прокуратура във връзка с вчерашната операция срещу организирана престъпна група за подкупи в миньорския град.

Той благодари на РЗБОП-Перник "за отлично свършената работа", защото именно бопаджиите успели за по-малко от година да разкрият това престъпление и да подадат качествена информация и доказателства.

„Към наказателна отговорност ще бъдат привлечени шест лица към ДАИ- Перник, като едно лице не е служител на тази структура, но участва в организираната престъпна група. Може да се каже, че в тази в престъпна група е участвало ръководството на дирекцията – началникът, неговият заместник и редови служители на ДАИ-Перник“, уточни Петров, цитиран от "Фокус".

Според колежката му Лилия Манолова, както български, така и чуждестранни фирми са плащали такса „спокойствие“ на бандата държавни служители.

„Различното, което констатирам, е единствено конспиративността, която е в много висока степен. Ръководителят и участниците са предприели мерки да не бъдат документирани техните престъпления“, посочи тя, като обясни, че организаторът на групата е давал нареждане на управителите на транспортните групи да дават парите чрез ръкостискане.

Манолова отбеляза, че голяма част от служителите в ДАИ са знаели за съществуването на тази група. Не всеки от тях обаче бил допускан да участва в нея.

„Те са виждали и подозирали много от действията им. Подборът е бил извършван от ръководителя на групата. Не само български, но и чуждестранни фирми са плащали данък „спокойствие“ спрямо автомобилите, които пътуват през територията на страната. Всички участници в организираната престъпна група са били разположени в различни екипи, които са правели проверки по пътищата“, уточни тя.