Апартаментът на министъра на туризма Николина Ангелкова, за когото съпредседателят на Обединени патриоти Валери Симеонов намекна, че също е придобит на занижени цени, е бил закупен през 2008 година на етап груб строеж. Фактът, че жилището е вписано с две различни цени в имотните деклараци на Ангелкова бил породен от техническа грешка.

Такива обяснения даде самата Ангелкова, която свика извънреден брифинг на VIP летището, прибирайки се в България от командировка.

Както Клуб Z писа, от снощи Симеонов говори за придобито жилище от министър от ГЕРБ, на което премиерът Бойко Борисов трябвало да обърне внимание. Днес в кулоарите на Народното събрание той даде и точен адрес, квадратура и сума: София, "Овча Купел", улица "Бързарица" №2; 142 кв. метра, 61 000 лева. Така зададените параметри отговарят на имот на Ангелкова.

В декларацията на министърката за 2017 година (подадена през 2018 г., както е по закон) апартаментът с гараж е описан като придобит през 2008 г. със собствени средства и дарение на цена от 75 000 лева (528 лева на квадрат, или 264 евро). Същото жилище министърката е декларирала и през 2017 г. Като посчената там цена е 61 519 лева (433 лева за кв.м, или 216 евро кв./м). За първи път Ангелкова декларира въпросното жилище с гараж през 2012 година с назначаването й за заместник-министър в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (тогава и възниква задължението й да попълва имуществена декларация - б.р.). Описаната тогава цена е 61 519 лева, като е посочено дарение от родители като произход на средствата.  

Според сайта imot.bg през 2008 г. тристайно жилище в "Овча купел" е струвало средно 90 000 евро.

На пресконтфренцията на летището Ангелкова обясни, че реалната пазарна цена е 75 000 лева и дори показа нотариалния си акт. Става въпрос за жилище от 116 кв.м и гараж и мазе. 

"Закупено е на груб строеж, на Акт 14 с всички рискове за купувача дали ще получи Акт 16 и пр. Самият г-н Симеонов е казал, че 222 евро е цената на груб строеж по онова време - така че това е цената, която е платена. Всеки, който се занимава с недвижими имоти знае, че ако няма акт за ползване, не знае кога може да бъде ползван имот", заяви Ангелкова.

За всяка една сделка съм възлагала пазарна оценка на имота на лицензиран изпълнител, заяви още министърката. И подчерта, че всеки един имот е различен, има индивидуални характеристики.

"Средствата са изцяло от моите родители", допълни тя.

Разминаването в декларациите си Ангелкова обясни с "техническа грешка". Колегите й, които попълвали декларациите, са посочили данъчната оценка на имота (61 519 лева), която също е описана в нотариалния акт.

След това изложение дойде и серия от въпроси-констатации на Илиана Беновска от Канал 3, която почти посъветва Ангелкова да съди Симеонов. 

В отговор как си обяснява изнесените от него данни точно сега и точно за нейния имот, министърката отвърна:

"С неговите силни чувства си го обяснявам. Искам да напомня за един такъв изблик миналата година - разнасяха се едни документи за мои действия до прокуратурата."

- Ако се чувствате права, имате възможност да докажете правото си по съответния ред, вмъкна Беновска.

- За мен е важно да си върша работата и е много жалко, когато без никакви доказателства се правят манипулации - отвърна министърката.

На финала посочи, че все още не е разговаряла по въпроса с премиера Бойко Борисов, но даде заявка: "Веднага ще се чуем".

"Всичко, каквото разпореди, аз ще го направя", каза още Ангелкова, визирайки факта, че днес Борисов поиска всички замесени в имотни казуси да се оттеглят от постовете си поне докато траят проверките.