Преговарящите от Съвета на ЕС и от Европарламента не можаха да постигнат съгласие помежду си и  напредък по въпроса за визията на двете институции за бъдещия главен прокурор на Европейския съюз.

Това се казва в разпространено тази вечер съобщение на Съвета. Там смятат, че за поста е необходим опитен и независим професионалист, който да изгради необходимата структура и да поддържа добри работни отношения с националните съдебни власти. Това ще бъде първият в историята на ЕС главен прокурор.

От преговарящия екип на Съвета на ЕС потвърждават, че предпочитаният му кандидат е французинът Жан-Франсоа Бонер. Екипът е информирал Съвета на ниво постоянни представители (КОРЕПЕР).

Европарламентът обаче подкрепя румънката Лаура Кодруца Кьовеши.

От Съвета заявяват, че са готови за нова среща с представители на ЕП идната седмица на дата, която да бъде определена допълнително. Ако преговорите на завършат тогава, вероятно те ще бъдат подновени след избирането на новия Европейски парламент.

Днешната среща е била трети кръг от преговорите между Съвета и ЕП. Двете институции трябва да изберат първия главен прокурор на ЕС със съвместно споразумение.