Черната овца на Европейския съюз, унгарският министър-председател Виктор Орбан, днес поднови атаките си срещу Европейската комисия и лично срещу председателя й Жан-Клод Юнкер, заради които дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) замрази членството на управляващата унгарска формация Фидес.

 
"Ние решаваме нашето бъдеще, не ЕНП", каза Орбан в реч, чиито основни моменти говорителят му Золтан Ковач предаде в Туитър. 
Фидес днес осигурява 12 от общо 217 евродепутати на ЕНП в сегашния 751-членен Европейски парламент. Очаква се партията на Орбан да спечели 14 места в следващия 705 - местен Европейски парламент, изборите за който са насрочени на 23-26 май т.г.
 
"След изборите ще видим в коя посока ЕНП ще завие", каза още Орбан.  "Сега изглежда, че ЕП завива наляво, в либерална посока, тя завива в посоката на изграждане на либерална империя, на Европа на имиграцията. Ако ЕНП поеме в тази посока, могат да бъдат сигурни, че няма да ги последваме".
 
Коментирайки Юнкер,  който няма да се кандидатира за председател на следващата Комисия, Орбан каза: 
 
"Ние мислехме, че той е от десницата, но получихме европейски социалист, който носи решаваща отговорност за Брекзит, за нахлуването на мигрантите и за конфликтите между Централна и Западна Европа".
Според Орбан залогът на идващите евроизбори е дали те ще излъчат начело на ЕС лидери от проимиграционните или антиимиграционните партии.
 
"Ще остане ли Европа за европейците, или ще отстъпи пред масите, идващи от друга култура", каза унгарският министър-председател.
"Това, за което ще гласуваме на 26 май, е важно - съществуването на нашата християнска цивилизация е задачата пред нас", добави той.
По думите му при създаването си ЕС и имал "велик дух и малко тяло", а днес има "мизерен дух и голямо тяло".
 
Като причина за това той за пореден път посочи "елита в Брюксел".
 
"Елитът, който живее в брюкселския балон, не иска да си даде сметка за реалността на живота в държавите членки", каза Орбан. "Ето как е възможно баварецът и католикът Манфред Вебер (кандидат на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия - б.р.) да обижда унгарците. Баварец от Брюксел може да направи това, баварец от Мюнхен не може".
Унгарският премиер каза, че в страната му и в Полша подкрепата за ЕС е висока, но хората искат друг съюз, в който Брюксел "диктува" на държавите.
 
Той добави, че през икономическата криза на страната му през 2010 година ЕС е призовал за бюджетна строгост, на правителството е намалило данъците и е "пратило МВФ у дома".
 
"Една от най-силните държави членки на ЕС, се готви да напусне Европа", каза Орбан, визирайки Обединеното кралство. "Британците напускат, идват имигрантите. Ето как оценяваме Комисията на Юнкер".
Настоявайки, че "хората просто не искат миграция", Орбан заяви, че миграционният проблем на ЕС "не идва отвън, а отвътре" - "защото не се раждат достатъчно деца в Европа, защото нашият континент се бори с липса на единство и с криза на идентичността". По думите половин-милиардна Европа, която по наскеление е по-голяма от САЩ и Русия взети заедно, може ако иска да спре миграцията. 
 
Той се върна и към традиционната евроскептична опорка, че "Брюксел иска повече власт над нациите" и че "планът за Съединени европейски щати" обслужва целта за господство на супердържава над нациите-държави.
 
Орбан обвини и "брюкселския балон", че е повлиян от интереси, които искат да прекъснат християнското културно наследство в ЕС и че програмата на Съюза за легална миграция е параван за "размяна на население".
 
"Вече живяхме под друга империя, която започна с даване на повече власт на Съветите. Затова звучи зле за ушите ни да дадем повече власт на Брюксел", каза Орбан.
 
Той поиска управлението на миграцията да бъде "иззето от бюрократите в Брюксел и да бъде върнато на националните правителства"; никой да не бъде допускан в Европа без валидни документи; да се премахнат мигрантските лични карти и визи; Брюксел да не дава повече пари на неправителствени организации подпомагани от американския филантроп и финансист от унгарски произход Джордж Сорос; да не се допуска дискриминация на християни.