Подаването на оставка от публичните политически постове на Цветан Цветанов - като председател на парламентарната група и депутат - беше правилна стъпка, но може би малко позакъсня. 

Това каза кметицата на София и също зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова в предаването "Събуди се" на Нова тв. Според нея малко позакъсняло е било даването на отговорите по въпроса с т. нар. "Апартаментгейт", който започна именно от разследването за имотните придобивки на Цветанов и семейството му. 

На въпрос дали бе достатъчна стъпка оставката на "втория човек в ГЕРБ" след Бойко Борисов от публичните постове, но не и от ръководните постове в управляващата партия, Фандъкова каза, че вероятно причините за това в авторитета на Цветанов в структурите и в организацията на наближаващите избори. 

"Ако ме питате дали аз бих постъпила така - ще ви кажа не", заяви Фандъкова.

Кметицата на София отрече версиите, че в ГЕРБ има "война на лобита", както и намеците, че целият "Апартаментгейт" е плод на "приятелски огън". Тя не даде отговор откъде, според нея, е тръгнал скандалът:

"Със сигурност има много интереси и сценаристи, точно кой е – не мога да кажа. Мен ме интересува възстановяването на доверието".

Сагата с апартаментите се отрази тежко на ГЕРБ, призна Фандъкова и добави, че е съгласна с оценката на Бойко Борисов, че "отвратихме хората". По-лошият ефект от "Апартаментгейт" според нея обаче е влизането от скандал в скандал е нарушило доверието на хората изобщо в политиците, партиите, институциите в държавата и те вече не вярват на думи, дори и на проверки. Затова и фокусът трябва да е върху усилията за справяне с кризата на доверие, а това става "с признаване на грешки и поемане на отговорност". В конкретния случай по думите на кметицата отговорност е поета. 

"Трябва да говорим с хората, да казваме иститана, да отговаряме на въпроси, дори когато е трудно. В ГЕРБ получихме урок, тепърва предстои предизборната кампания", заяви Фандъкова на въпрос как историята с имотите ще се отрази на представянето на изборите, след като социолози вече дават под 1% разлика с БСП и се отчитат нива на доверие близки до тези по времето на управлението "Орешарски". 

Фандъкова обяви, че все още е рано и не е решила дали ще се кандидатира за пореден кметски мандат в София. Първо иска да види резултата от работата си в края на текущия мандат. Покрай свързаната с "Апартаментгейт" история с разрешителното за строеж на фирма "Артекс" за небостъргача "Златен век" в кв. "Лозенец", кметицата припомни, че народни представители и министри са отрекли да е имало лобизъм в полза на компанията.

По думите й и главният архитект Здравко Здравков си е свършил работата и докато това е така - тя стои зад него. Самата Фандъкова е поискала и да не се удължава строителното разрешение за високата сграда (срещу този строеж от години има протести в "Лозенец" - б.р.).

За прословутия ремонт на "Граф Игнатиев" в столицата Фандъкова заяви: 

"Ще направя всичко възможно, когато проектът е завършен - тогава това да е достойна улица за центъра на София".

По думите й в критиките срещу ремонта има безспорни неща - например, че когато става дума за безопасност на хората заради ограничителите, станали популярни като "перки от акули", не могат да се правят компромиси. 

"Водната стена" от черен гранит, която столичани оприличиха на надгробна плоча и бе бързо премахната, пък не е била съгласувана с общината от проектантите на ремонта на улицата, стана ясно още от думите на Фандъкова. Въпросното "украшение" вече е премахнато от пл. "Гарибалди". 

"Политиката не е лесно нещо, не е чиста работа. Моите обувки най-често са прашни", каза още кметицата на София.