Няма поправка "Артекс". Строителната компания изгражда 34-етажния си небостъргач "Златен век" без презаверено строително разрешително. Властите ще наложат възбрана на по-нататъчни действия, но последната дума ще има съдът.

Това се разбра днес след среща на премиера Бойко Борисов с представители на Инициативния комитет "Лозенец" - граждани, които от години протестират срещу изграждането на небостъргача в квартала им. В нея участваха и столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният архитект на София Здравко Здравков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Поканени бяха и заместникът на Аврамова Валентин Йовев, който има лично касателство по казуса, както и директорът на ДНСК Иван Несторов.

Аврамова, Несторов, Йовев, Здравков.

Въпреки че прокуратурата би трябвало да проверява "Златен век" от април миналата година, резултат все още няма. Темата с небостъргача обаче стана актуална отново заради скандала с евтините жилища за властимащи, купени от "Артекс". След като стана ясно, че с луксозен имот от компанията се е сдобил и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който доскоро бе и председател на парламентарната група на партията, се появи версията за поправката "Артекс". Или облагодетелствала ли е ГЕРБ фирмата, когато депутати от партията предложиха и приеха през 2017 г. изменение в Закона за устройство на територията (ЗУТ), според което строителните разрешителни за определен тип сгради да важат не пет, а десет години.

Разрешителното за "Златен век" е изтекло точно през 2017 г., като до ноември 2018-а компанията е имала "буфер" да поиска подновяването му, което тя не е направила, но продължава да строи. От самото начало становището на Столична община е, че разрешително за строеж няма. Становище на заместникът на Петя Аврамова Йовев обаче е казало друго - че "Артекс" може да продължи градежа (въпреки че становището на зам.-министърът няма никаква правна тежест).

Здравков (на преден план) и Несторов.

Първоначално подопечната на Аврамова дирекция за строителен контрол (ДНСК) обяви, че не е констатирала нарушения по отношение на строителното разрешително. След личната намеса на Борисов вече се оказа, че проблем има и той разпореди спиране на строителството. Така се стигна до срещата днес.

"Това, което се разбра категорично от г-н премиера е, че няма поправка "Артекс". И всички ние се съгласихме с това нещо. Законът не се прилага за строежа на небостъргача, няма ретроактивно действие. Няма поправка "Артекс" и не е гласувана", заяви след разговорите Никола Вапцаров от комитета.

Което идваше да каже, че вече не само ИК "Лозенец" и общината са на мнение, че строително разрешително няма, а и МРРБ.

Никола Вапцаров (на преден план).

В резултат от срещата Вапцаров заяви, че комитетът спира с протестите си до връчването на заповедта за спиране на строежа. Очаква се това да се случи в понеделник. Архитект Здравков обаче разясни, че въпросната заповед (на ДНСК, б.р.) подлежи на съдебен контрол, така че "Златен век" ще замразен обект.

"Какво ще се случи в съдебното производство - не бива да гадаем", посочи главният архитект на София.

"В понеделник заповедта за спиране ще бъде връчана и ще е мотивирана с нарушения по време на строителството и с липса на презаверено разрешение за строеж. Такова искане  за презаверяване липсва", изброи мотивите в заповедта за спиране Аврамова.

Последното е любопитно, защото именно директорът на ДНСК арх. Иван Несторов обясняваше, че разрешителното е продължено автоматично заради това, че Здравков е издал през август 2018 г. заповед за "съществено изменение в инвестиционния проект". Тя обаче не засяга строителното разрешително.

"Аз не съм си затварял очите, защото всички документи, които съм издал, са във времето, в което тази сграда е имала редовни строителни книжа", заяви днес главният архитект на София.

"Тук има политическа воля. Политическата воля е да се спази закона и той да важи за всички без значение кой кой е. Аз заставам зад главния архитект", посочи и Фандъкова.

Петя Аврамова обаче отказа да посочи ще понесе ли заместникът й Йовев отговорност за даденото от него становище.

"Не искам да изглежда така, че правим нещо под обществен натиск. След ноември 2018 г. текат дебати налично ли е или не продължаващо строително разрешително", посочи министърката.