Обмудсманът Мая Манолова очаква на 16 април Европарламентът да гласува срещу двойния стандарт на храните и така да покаже, чи заедно с Европейската комисия избира да застане на страната на гражданите срещу големите икономически интереси на транснационалните компании.

Това заяви Манолова пред журналисти в Брюксел. Тя участва днес и утре в Годишната конференция на Европейската мрежа на омбудсманите, която се провежда в ЕП.

Мая Манолова окачестви конференцията като „важен и интересен форум в навечерието на европейските избори за това как изглежда Европа през очите на гражданите, за това дали се чува гласът им и дали тяхното мнение се взема предвид при вземането на решения“.

„Всъщност аз дойдох тук, за да заявя, че през очите на омбудсмана на България каналите за участие на гражданите и на национално, и на европейско ниво са обрасли с бюрокрация и работят трудно“, изтъкна Манолова.

Тя е представила два емблематични според нея примера от страната ни.

Първият е битката на майките на деца с увреждания за реформата в системата. Това коствало на майките 7 години активни действия и 6 месеца палатков лагер пред парламента в София, за да бъдат чути и реформата да започне.

Вторият пример е борбата на българските граждани срещу двойните стандарти на храните – в този случай на национално ниво.

Тази битка се води вече 3 години и Манолова е убедена, че е на път да се увенчае с успех на 16 април. Тя припомни как е говорила пред Комисията по петиции в Европарламента през януари.

„Използвах форума, за да изпратя послание чрез омбудсманите до членовете на ЕП да гласуват срещу двойните стандарти. Това е битка на гражданите срещу огромните икономически интереси. Не е битка на гражданите на Източна срещу Западна Европа“, каза българският омбудсман.

Тя е убедена, че на 16 април ще дойде един оптимистичен финал на тази кампания в навечерието на изборите. И това ще бъде мотивиращо и обнадеждаващо на фона на неглижирането на гражданите и на национално, и на европейско ниво.