Историята „Апартаментгейт“, която тръгна като разследване на „Антикорупционния фонд“ и Свободна Европа за новото жилище на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, се разрасна като каскада от ефекти с нови разкрития около политическия и магистратски елити. Кои публични лица и заради какви имоти бяха замесени в центрофугата от събития през последния месец? Клуб Z се опита да събере в кратък обзор сложния пъзел на имена и апартаменти с уговорката, че списъкът е отворен. 

Кооперациите на властта

Първи бе зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той е купил през 2018 г. апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София - "Летера" в кв. "Изток". Висшият функционер на ГЕРБ е прехвърлил на фирмата строител ("Артекс") два свои апартамента. Новият апартамент е 240 кв. м., но към него има двоен гараж, предверие с асансьор, като общата площ на имота достига 315 кв.м. Според "Свободна Европа" цената на кв. м. в новото жилище за Цветанов е около 630 евро (1227 лева). Според източници на медията цените на имотите в други сгради на "Артекс" са много по-високи (над 2500 и 3000 евро), а в тази през миналата година са били около 2400 евро. В разгара на скандала Цветан Цветанов подаде оставка като депутат и председател на парламентарната група на ГЕРБ. Остана на поста зам.-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията. 

Фирмата "Артекс" е продала апартамент на по-ниска от пазарната цена и на правосъдния министър Цецка Цачева, съобщи "Биволъ". Сайтът се позова на справки в Имотния регистър. Сделката е била сключена през лятото на 2018 г. Цачева е придобила 198 кв. м за 670 евро на кв.м, заедно със сестра си. Според проверка на „Биволъ“ само месец преди сделката с правосъдния министър, идентичен апартамент в същата сграда (с малко по-голям гараж) е бил продаден с 65 000 лв. по-скъпо. Цецка Цачева подаде оставка като правосъден министър. 

В луксозната сграда на „Артекс“, където Цачева има жилище, фирма на депутата от ГЕРБ и шеф на комисията по култура и медии - Вежди Рашидов, също е купила апартамент. Според публикация на „Биволъ“ са били платени 856 евро на кв.м за 116 кв.м в новата сграда на ул. "Тинтява". Действия спрямо и от Рашидов не последваха.

Веднага след като се появи информацията на Цветанов и Цачева, стана ясно и че зам.-министърката на спорта Ваня Колева, кумица на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, също е купила жилище в луксозната сграда на фирма "Артекс" - "Летера" - преди това да направи Цветанов. Тя е получила преференциална цена от фирмата строител. За апартамент от 231 кв.м и гараж от 24.5 кв.м Колева е платила 665 хил. лева, които е взела на кредит от ДСК. Според цените на „Артекс“ сумите за квадратен метър в луксозната сграда са между 2600 и 3500 евро, съобщи тогава "Свободна Европа". Дамата подаде оставка като зам.-министър на спорта в деня, в който и министър Цецка Цачева напусна поста си.  

После стана известно, че и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов е с апартамент на преференциални цени. Това разкри бТВ в общо разследване с „Антикорупционния фонд“ През есента на 2018 г. Първанов купува апартамент от 150 кв. м заедно с два гаража с обща площ на гаражите от 50 квадрата за сумата от 240 хиляди лева. Това прави по 616 евро на кв. м. Тогава Първанов уточни, че и в момента живее в имот на същата улица, купен преди 10 години, също от "Артекс". Първанов подаде оставка като зам.-министър на енергетиката. 

Кой ще провери проверяващия

Скандалът не подмина и проверяващия. Разследване на бТВ и Антикорупционния фонд откри, че в имуществената декларация на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев липсва тераса от 186 кв. м., която обаче присъства в документите за ипотечен кредит, теглен от Георгиев. Самият той отрече терасата към апартамента му да е негова и я обяви за "общи части".

В последваща публикация - този път на сайта "Биволъ", пък се твърди, че четвърт милион лева се губят от имотните декларации Георгиев. Апартаментите и гаражите, купени от него и съпругата му през 2012 и 2017 г., са вписани в имотните му декларации на значително по-ниски цени, отколкото тези, на които са закупени и отразени в Имотния регистър, показва проверка на изданието. През 2012 г. Пламен Георгиев декларира апартамент с две паркоместа в кв. "Гео Милев" за 207 318 лв., но според Имотния регистър за имотите е платено 264 310 лв. Разликата е 56 992 лв. След две години той придобива гараж и го декларира за 6 845 лв. Но вписаната цена в Имотния регистър е 17 157.70 лв. Разликата е 10 312 лв. През 2017 г. Пламен Георгиев и съпругата му придобиват апартамент 156 кв. м. за 452 785.70 лв. и гараж за 42 133.80 лв. Но в имотната декларация е вписана друга цена: апартамент за 293 374 лв. и гараж за 19 558 лв. Всичко това прави несъответствие от малко над 249 хил. лв.

Предимно заради казуса с терасата Пламен Георгиев стана обект на проверка от прокуратурата. Затова шефът на КПКОНПИ е в отпуск. Той реши да се оттегли временно от поста, който заема, след призива на преиера Бойко Борисов и съобщението на главния прокурор Сотир Цацаров, че започва проверка по медийни публикации. 

Зам.-шефът на антикорупционната комисия КПКОНПИ Антон Славчев също се е оказа с имот, който е купил на ниска цена. бТВ и "Биволъ" съобщиха, че Славчев е купил голяма тераса с площ от 243 кв., която е била разделена между него, жена му Зорница Тодорова и брат му Светослав Славчев. Според нотариалния акт тримата са платили 39 486 лв. Имотът се намира в сграда в столичния квартал „Хиподрума”. Тримата имат апартаменти в същия блок. Според декларацията му Славчев купува остъклената тераса от 243 кв.м. срещу 39 486 лв. Притежава 1/3 от нея. Посочената цена е 5 по-ниска от данъчната оценка на имота – 216 419 лв.

Нови герои в апартаментния сериал

В имотния скандал бе замесена и министърката на туризма Николина Ангелкова, след като бившият вицепремиер Валери Симеонов реши на час по лъжичка да спуска информация първо за министър с любопитно жилище в столичния кварал "Овча купел", после за "някой", който живее в "Драгалевци" на имот от близо декар и половина. Симеонов и Ангелкова са в неприкрита вражда.

За имота в "Овча купел" стана ясно, че Ангелкова го е декларирала веднъж като закупен през 2008 г. срещу малко над 61 500 лева, втори път - срещу 75 000 лева. Оказа се, че вярната сума е втората, а служителите в министерството, попълнили декларацията й с по-ниската сума, са взели данъчната, а не пазарната оценка на имота - т.е. допуснали са грешка. Министърката обясни и че жилището е купено от родителите й бизнесмени на етап груб строеж, което обяснява цената от малко над 200 евро на квадрат. През 2008-а Ангелкова не беше в политиката.

Имотът в "Драгалевци" не е деклариран в последната й декларация по обективни причини - закупен е в края на миналата година и предстои да бъде деклариран до 15 май тази година. Става въпрос за покупка на дворно място от малко над 1200 квадратни метра, като къщата и гаражът, отбелязани на кадастралната карта , са негодни за ползване и предстои задължително събаряне, обясни Ангелкова.

От НФСБ обаче сезираха прокуратурата и днес оттам дойде съобщение, че ще започнат проверка по сигналите за Ангелкова.

Проверките застигнаха и "опозицията", и магистратите

В деня, в който обяви проверка на Георгиев, прокуратурата се самосезита и за медийни публикации за сина на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването, и съпругата на Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд.

Публикацията за придобити от 21-годишния син на Сарафов имоти се появи в "Биволъ". В последствие и Сарафов излезе в отпуск.

Материалът за имота на Елисавета Панова, която е правила покупка преди да се омъжи за магистрата, се появи в сайта "Правен свят". В последствие Панова предостави чрез "Свободна Европа" банковите извлечения по направените от нея плащания по сделката, както и от баланса на фирмата ѝ "Ганева 2000" ЕООД, с която е придобила имота. От предоставените документи стана ясно, че крайната стойност на жилището с площ от 172 кв.м. и два гаража от по 19 кв.м. в сградата "Дипломат" в кв. "Изгрев" възлиза на 505 евро на кв.м, а не  225 евро на кв.м., колкото е според "Правен свят".

Съпругата на Лозан Панов обяснява факта, че общата стойност на апартамента ѝ е под пазарната, с това че е постигнала договорка с Пламен и Весела Мирянови да покрие по-голямата част от цената още с първото плащане и по този начин да бъде инвеститор в проекта.

Заедно с проверката за Ангелкова, обявена на 8 април, от прокуратурата съобщиха, че ще правят такава и за депутата от БСП Валери Жаблянов. В неговия случай става въпрос за вила в кв. "Симеоново". Разкритието пак е на "Биволъ", като от медията пишат, че депутатът е построил къщата за 360 000 лева. В декларацията си за 2014 г. той обявява, че е осъществил право на строеж с пари взети като заем и със спестявания. От такъв заем в декларациите му обаче няма и помен.

 
В "Биволъ" се появи и материал за покупки на имоти от т.нар. "дриймтийм" в Хасково, описан в стария скандал "Кумгейт". Става дума за имотни придобивки на хора, близки до депутата от ГЕРБ Делян Добрев, които са в управлението на Хасково, разказва публикацията. Тази част от историята все още няма последващо развитие.
 
Покрай новия епизод от битката между Николина Ангелкова и бившия вицепремиер Валери Симеонов изплува и тиражирана още през 2017 г. информация как чрез своя фирма - "СКАТ" ООД - лидерът на НФСБ е извършвал имотни сделки в "Слънчев бряг" през далечните 2004 г. и 2005 г. Преди две години с публикации по темата излизат сайтовете kmeta.bg и "Гласове".

Според нотариални актове, фирмата на Симеонов е придобила през 2004 г. вещно право на строеж за апартамент от 80 кв. м., чиято стойност по данъчна оценка възлиза на 856 лева и 60 стотинки, а за сделката са платени точно 900 лв. или поне така е обявено в Агенцията по вписванията. Според юристи вещното право на строеж все още не означава покупка на жилище. Сделката за право на строеж на апартамент е между "СКАТ" ООД и бизнесмена Чавдар Александров като физическо лице.

Вторият имот, според нотариалния акт, е от 32 квадрата и по статут е офис. Продавачи по сделката са Еньо и Маргарита Абрашеви, които са прехвърлили собствеността на "СКАТ" ООД през 2005 г. срещу 6901 лв. и 10 ст.

Историята се появява още след първите проверки на Симеонов в "Слънчев бряг", когато става вицепремиер.