Лидерите на партиите от Реформаторския блок направиха всичко по силите си за да мининимизиат пораженията от проваленяи конгрес на формацията. Вместо да има формум, на който да бъде избран лидер реформаторите направиха най-обикновено откриване на кампанията си. Всички речи бяха обединени от една идея , а именно единството на блока.

"Ничия лична съдба не е по-важна от обществения интерес. Обществен интерес означава победа на 5-и октомври на Реформаторския блок", това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев, който бе фаворит за председател на блока. 

"Само Реформаторският блок предлага радикална и нова промяна",  каза още Кънев. За пореден път той припомни идеите на ДСБ за ударно управление с кратък мандат, който да проведе необходимите реформи и да промени конституцията, за да изреже "язвата" в съдебната система. 

"Необходимо е дясно управление на нови лица с чисти ръце.", каза още лидерът на ДСБ.

 Той обяви, че оттегля кандидатурата си за председател на блока, въпреки наличната подкрета за него.

"Моето лидерство не е важно. Има значение лидерствтото на Реформаторския блок в българската политика", заяви Кънев.

Радан Кънев

Според него стабилност означава власт на мафията, а промяна - власт в ръцете на българите.

Лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунува се обръна лично към всеки един от своите колеги от блока. Тя пожела на добър път на Светлслав Малинов, който стана евродепутат, измествайки я от първото място в листата, благодатрение на преференциалния вот. Кунева заяви, че словото на Радан Кънев е "чудесно". Според нея той е казал смислени и важни неща, които държат заедно хората в блока. 

"Благодаря на всички, които успяхме да преодолеем дребните противоречия. Заедно ще бъдем силни. Да ги смачкаме!", това каза лидерът на СДС Божидар Лукарски. 

Божидар Лукарски

 Снимки Веселин Боришев.