Пакет „Мобилност 1“, разгневил българските превозвачи, почти със сигурност ще остане за следващия Европарламент, стана ясно днес.

Днес имаше очаквания за извънредно внасяне на искането трите гласувани миналата седмица досиета да отидат на триалог. Това можеше да стане на заседание на Комисията по транспорт и туризъм. Искане обаче така и не бе внесено.

"Един път липсата на новина да е добра новина. Т.е. в момента няма мандат, който да е даден от името било на пленарна зала, било на транспортната комисия. Предполагам, че другата страна просто се е отказала, защото такова намерение наистина е идиотско. Очевидно е невъзможно в рамките на една седмица да се проведе триалог и да има амбиция това да бъде гласуване следващата седмица в пленарна зала. И очевидно това отива към следващия парламент – така, както очаквахме", коментира Петър Курумбашев (БСП, ПЕС).

Той е единственият български заместващ член на Комисията по транспорт и туризъм. В нея няма редовни членове от страната ни.

От 15 до 18 април  Страсбург ще се състои последната сесия на сегашния Европарламент. Следващият ще бъде избран между 23 и 26 май из целия Европейски съюз.

Пакетът, известен още като план „Макрон“, бе приет на минисесия на ЕП в Брюксел на 4 април.

"Мандат за преговори не бе поискан нито миналата седмица в пленарна зала, нито сегав комисията при положение, че имаха такава възможност и очевидно има мнозинство за това. Което ме кара да мисля, че дори колегите, които подкрепят пакета „Мобилност 1“, не са и планирали да започват такива преговори, не са искали да довършват това досие до края. Това е направено само с политическа цел, за да се използват посланията, които залегнаха на първо четене", смята Андрей Новаков (ГЕРБ, ЕНП).