САЩ обявиха елитното иранско военно подразделение Корпус на гвардейците на Ислямската революция за чуждестранна терористична организация, съобщи днес американският президент Доналд Тръмп. Така за първи път Вашингтон официално обявява военни на чужда страна за терористична организация, предаде Ройтерс.

"Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) е основното средство на иранското правителство за насочване и осъществяване на глобалната му терористична кампания", каза Тръмп. С днешното обявяване се "дава ясно да се разбере какви са рисковете от това да се прави бизнес с КГИР или да се оказва подкрепа на КГИР", добави той.

"Ако правите бизнес с КГИР, вие ще финансирате тероризма", посочи Тръмп.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, остър критик на Иран, настояваше за тази промяна в американската политика като част от твърдия подход на правителството на Тръмп към Техеран. Критици предупредиха, че това решение може да изложи въоръжените сили на САЩ и служителите на американското разузнаване на опасност от подобни действия от страна на неприятелски правителства. САЩ още отпреди бяха вкарали в черния си списък десетки юридически лица и хора заради връзки с корпуса, но не и самият корпус като цяло. 

С обявяването за чуждестранна терористична организация се въвеждат санкции, включващи замразяване на активи на КГИР, които корпусът може да притежава в американски юрисдикции, както и забрана за американските граждани да правят бизнес с корпуса, посочва Асошиейтед прес.

Иран заплаши да отговори на решението.

С това обявяване САЩ могат да отказват достъп до своята територия на хора, за които е установено, че са оказвали материална подкрепа на КГИР, както и да ги подлагат на наказателно преследване за нарушаване на санкциите. Това може да включва европейски и азиатски компании и бизнесмени, които имат делови отношения с многото филиали на корпуса.

Ще бъде затруднена и дипломацията. Без изключения или облекчения в санкционния режим американските военнослужещи и дипломати може да получат забрана да влизат в контакт с органи на иракските и ливанските власти, които комуникират с представители на корпуса или свързани с него лица.

Пентагонът и американските разузнавателни служби изразиха безпокойство от това как би се отразила мярката, ако тя не позволява контакти с чуждестранни представители, които може да са се срещали или да са комуникирали с хора от корпуса. Именно тези съображения донякъде бяха причината, която разубеждаваше предишните правителства на САЩ да не предприемат такава стъпка, обмисляна повече от десетилетие.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви на пресконференция, че мярката срещу КГИР влиза в сила след седмица. Той добави, че решението за корпуса обхваща и силите към корпуса "Ал Кудс". Майк Помпейо призова още всички компании и банки по света да прекъснат всякакви финансови връзки с КГИР, предаде АФП.