Европейците са готови да дадат на Великобритания възможност за отлагане на "Брекзит" след 12 април, но при стриктни условия, заявиха днес министри от страните от Европейския съюз, събрали се в Люксембург, за да подготвят планираната за утре извънредна среща на върха, посветена на напускането, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Намираме се в много, много озадачаваща ситуация, тъй като "трябва да дадем на британската страна време, за да научим най-сетне какво тя иска в действителност", обясни пред журналисти германският министър по европейските въпроси и заместник-външен министър Михаел Рот.

Рот потвърди, че 27-те разглеждат възможността за отлагане на крайния срок за "Брекзит" след 12 април, "включително дълго отлагане". Тази отсрочка обаче "трябва да бъде подчинена на много строги критерии", подчерта той, допълвайки, че Великобритания ще трябва да поеме ангажимент за "конструктивно отношение", ако се наложи да удължи присъствието си в ЕС.
Хипотезата за отлагане "не е нито приета, нито е автоматична", заяви френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален.

"Крайно важно е това искане да бъде придружено с убедителен политически план, който разяснява какво би се случило по време на исканото удължаване", добави тя.

ЕС трябва да даде на Великобритания повече време за организирането на Брекзита, но Лондон трябва да изясни как планира да го направи, заяви холандският външен министър Стеф Блок, цитиран от Ройтерс.

"В интерес на Холандия е да се избегне твърд Брекзит и ако е нужно повече време, за да се избегне Брекзит без сделка, трябва да предоставим това време", каза пред репортери Блок при пристигането си за срещата с колегите си от ЕС в Люксембург. 

Междувременно главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви днес по време на посещение в Ирландия, че 27-те са готови да преговарят за митнически съюз с Обединеното кралство, щом то веднъж напусне съюза, предаде "Политико".

Мей е в преговори с лейбъристката опозиция, за да осигури мнозинство в Камарата на общините за сделката й за Брекзит, която депутатите вече три пъти отхвърлиха. Лейбъристите настояват страната им да остана в митническия съюз на ЕС.

"Всички се надяваме, че тези разговори ще произведат положителен резултат", каза Барние. "Казвал съм го много пъти преди, че можем да бъдем  много по-амбициозни в бъдещите ни отношения с Обединеното кралство. Политическата декларация осигурява набор от резултати, включително - митнически съюз. Готови сме да изясним това, ако помага и тази работа може да бъде свършена изключително бързо".