"Артекс" ще обжалва решението за спиране на строежа на небостъргача "Златен век", обяви пред БНР управителят на фирмата Пламен Мирянов.

"Ние сме уверени в нашата правота и в това, че имаме законни строителни книжа, както и действащо разрешение за строеж. Старо римско правило е – когато общественото мнение влезе през вратата на съда, правосъдието излиза през прозореца на съдебната зала. Общественото мнение не бива да диктува законните решения на органите на България", заяви той.

Според него в момента "улицата, протестите" диктуват решенията на Министерския съвет и на премиера Бойко Борисов. Вчера Мирянов настояваше да бъде поканен на среща с премиера, който се видя с протестиращите срещу строителството на 34-етажната сграда в столичния кв. "Лозенец".

След срещата бе обявено, че държавният строителен контрол ще преосмисли решението си и ще връчи официално другата седмица протокол за спиране на строителството. Причината - разрешителното за строеж е изтекло през ноември 2018 г., нямало е искане за презаверка. От "Артекс" обаче твърдят, че разрешителното им е валидно до 2020 г.

Първоначално ДНСК твърдеше, че няма пречки за продължаване на строежа. Същото мнение изказа и зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев.

"Когато "Артекс" внесе молбата за презаверка на разрешението за строеж, в този момент в Народното събрание вече беше внесен проектозакон за изменение. В тази поправка тези изменения са неблагоприятни както за "Артекс", така може би за всички разрешителни режими в София, тъй като се въвежда рестрикция в броя на презаверките. В тази поправка попадат всички заварени случаи. Ние не сме с ретроактивно действие", обясни Мирянов.

Заповедта за прекратяване на строежа подлежи на съдебен контрол. Дотогава "Златен век" ще бъде замразен.