В последната година за пръв път от десетилетия наблюдаваме напрежение между Русия и САЩ заради украинската криза, което ни кара да се замислим за най-тъмното възможно бъдеще - това след ядрена война. Разбира се, това не е стар проблем, и още в първите десетилетия след падането на "Малкото момче" над Хирошима.

Концепцията за бункер, който да спаси всички важни личности, е адски популярен в апокалиптичната литература през 60-те и 70-те. Ясно е, че няма да има място за всички в такива "сгради", затова стандартен троп е само богатите и управляващите да имат достъп до него. Писателите от това време не са и подозирали колко тяхната фантазия отговаря на истината.

А тя се разкрива през 1992 г., когато статия в Уошингтън Поуст прави информацията публична, защото според тях вече няма нужда от секретността.

Става въпрос за огромен бункер, създаден, за да помести целият американски Конгрес, президентът, както и всички други висши управляващи. Десетилетия наред истината за него се крие под луксозния хотел "Грийнбриър" в Западна Вирджиния.

Един неточен план на бункера под хотела "Грийнбриър"

Идеята за строежа идва през 50-те, когато разработката на интерконтиненталните ракети, способни да пуснат по едно "Дебело момче" където й да е по света, сериозно застрашава безопасността на... цялото човечество. И особено на едната световна сила- САЩ. Президентът Дуайт Айзенхауер решава, че запазването на правителството при атомна криза е от огромна значение, и така през 1958 г. се дава началото на проекта "Гръцки остров".

Хотелът "Грийнбриър" се намира само на 5 часа път от столицата Вашингтон, и през годините в него са гостували държавни глави, британското кралско семейство, известни чужденци от цял свят. Те не са подозирали какво има под краката им.

Когато строежът започва, персоналът и гостите на хотела са напълно нормално учудени на огромната дупка до едното крило на хотела. Казват им, че се прави нова конферентна зала.

Строежът е завършен през 1962 г. и струв 14 милиона долара. Сумата изглежда малка, но ако преизчислим спрямо съвременната стойност на американската валута, става въпрос по-скоро за над 124 милиона.

Бункерът е един от най-големите известни конструкции от този тип в света. Пълната площ е около 112 000 квадратни фута - 10 405 квадратни метра - или почти два пъти колкото целия Бял дом. Леглата са 1100, а храната, която се сменяла на няколко месеца постоянно, е можела да храни тези 1100 души в продължение на 30 години. Освен нея, са се поддържали и количество списания, книги, бордови игри за забавление, телевизори. Напълно функционална и напреднала за времето си комуникационна система. И, разбира се, болница и кухня.

Въпреки "висшите гости", леглата са съвсем по военен тертип.

18 колони поддържат цялата структура, намираща се на 6 метра под самия хотел, под солидна бетонена плоча. Освен местата за забавление, комуникация и сън, бункерът е снадбед и с две зали - едната е с 470 места, предвидена да побере 435-те членове на Конгреса, а по-малката - само 130, с цел да побере среща на Сената.

Това е малката зала, в която Сенатът никога не е заседавал.

Но каква е била защитата срещу радиацията, която се е очаквало да трови повърхността? Метър и половина дебели бетонни стени, и стоманени врати с тегло между 18 и 25 тона. Тази защита не просто ще спре радиацията, тя е предвидена да издържи и близостта на атомен взрив.

Най-дебелите врати са тежали 25 тона.

Ако правителството не беше преценило да отвори бункера за публиката през 1992 г., превръщайки го в популярна туристическа дестинация, днес може би още щеше да е тайният дом на американският Конгрес. Сега най-вероятно си имат някой другаде, за който едва ли някога ще разберем.