Поредна много сериозна във финансово изражение парична гаранция наложи Апелативният спецсъд (АСНС).  

Синът на Ветко и Маринела Арабаджиеви - Вълчо, макар че се води студент и е съвсем млад, ще трябва да плати 500 000 лв., ако иска да излезе на свобода за пръв път след ареста през август, м. г.

Само преди седмица първоинстанционният спецсъд му наложи домашен арест.

След акцията срещу двамата милионери на няколко пъти - през септември, ноември и януари, и двете инстанции на спецсъда оставяха Арабаджиев-младши неотменно с най-тежката мярка "задържане под стража". Това даде поводи на защитата да твърди, че Вълчо, който навърши 22 г. в ареста, е държан "като заложник". 

Поне според разкритията, анонсирани досега от прокуратурата, той не е част от организираната престъпна група за данъчни престъпления, но в наети от него касетки бяха открити милиони. За да издържи обвинението в пране на пари, за Вълчо трябва да бъде доказано, че е знаел или поне предполагал, че родителите му са спечелили средствата, които той съхранява, чрез тежко умишлено престъпление. Което е малко учудващо за изхода на евентуалното дело някой ден, предвид факта, че двамата освен общоизвестен "светъл" бизнес, са печелили и награди като "Данъкоплатец на годината".

Междувременно само преди дни спецпрокуратурата и ГДБОП щурмуваха Захарен комбинат "Кристал"-Пловдив, който е част от икономическата империя на фамилията.

Гаранция от 500 000 лв. у нас не е нещо невиждано, а напоследък и зачестява. Само преди дни на такава сума бе оценена свободата на собственика на Винпром "Карнобат" Миню Стайков.

Половин милион парична гаранция бе наложена (макар и веднага намалена от втората инстанция, б.р.) навремето на Огнян Донев, издател на Клуб Z, а тогава - собственик на "Труд" и "24 часа".

1 милион лева гаранция бе наложена през 2013 г. на енергийния бос и шеф на "Риск инженеринг" Богомил Манчев. Но тогава ставаше въпрос за проекта "Белене"...