"Има огромно количество зони по „Натура“, които не могат да бъдат там и промените в Закона за биологичното разнообразие дават възможност грешките да бъдат поправени."

Това заяви днес министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на представяне на редактирания проект за промени в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

В началото на годината екоминистерството предложи серия поправки, свързани с мрежата Натура 2000, които предизвикаха бурни реакции от страна на учени, природозащитници и граждани. Основна цел на законовите промени е създаване на органи за управление на защитените зони. В допълнение от МОСВ предлагат напълно нов начин за обявяване и управление на защитените зони, които премахват научното начало от процеса. Ключовият проблем е, че се дава възможност на екоминистъра сам да определя кои зони са защитени, и кои не - без обсъждане и оценка от експерти.

Най-скандалната поправка предвиждаше лицата и организациите, които набират и анализират първични данни за местообитанията и защитените видове, да са длъжни да предоставят данните на МОСВ. Тъй като това е в противоречие с международни закони, българската конституция и редица български закони, тази поправка бе премахната.

"Тук новото е, че тези данни трябва да бъдат проверени за достоверността им. Ние сме свидетели на огромно количество зони, които попадат в "Натура" и които по никакъв начин не могат да бъдат в "Натура", защото данните, по които са направени, са непроверени. Факт е, че тези грешки са правени преди повече от 12 години и е много трудно да бъдат изправени в момента и този закон дава и тази възможности", обясни днес Димов.

Другите критики на учени и природозащитници обаче са игнорирани. Управлението на защитените зони ще се разкъсва в териториалния обхват на различните Регионални инспекторати по околната среда и водите (РИОСВ), което означава няколко различни инспектората да управляват и да носят разпределена отговорност за една защитена зона, заедно със съществуващи държавни структури.

В тях ще бъдат допускани местните власти, собствениците на земи в района и регистрираните на местно ниво НПО. Тоест основно хора, които имат икономически интерес от намаляването на защитените зони, а не обществен от запазване на природата и биоразнообразието. Според министъра това е същественото:

"Устойчивото управление се случва, когато са защитени максимален брой интереси. Не може да има устойчива защита само със забрани. Не може да затворим една трета от държавата. С тези промени позволяваме на местните общности да се грижат и за околната среда, и за икономическото развитие", обяснява Димов.

Той обаче продължава да не отговаря на въпроса как подобна структура може да взема решения за защита на природата без да има експерти сред представителите й. А разделянето на НПО на "национално представени" и "регионални" е ново откритие на министъра. Според неправителствените организации това е начин да бъдат дискриминирани.

34,8% от територията на страната е в Натура 2000, подчерта Димов.

"Колко процента от тези са попаднали погрешка, не мога да кажа. Това е изключително сложна информация. Когато има възможност след приемането на този закон да имаме достоверна и проверена информация ще се даде шанс на всичко, което е проверено, да бъде коригирано", добави той.

Според специалисти промените нарушават европейските закони, което може да доведе до поредна наказателна процедура срещу страната.

От Коалиция "За да остане природа в България" призовават законопроектът да бъде отхвърлен - иначе ще има екопротести. 

Приемането на промените в закона се очаква да е в дневния ред на Министерския съвет в сряда. След това думата ще има парламентът за окончателното му приемане.