Франция и Германия изразиха безпокойство относно независимостта на съдилищата в Полша, предаде Ройтерс.

Това стана по време на Съвет „Общи въпроси“, който се състоя днес в Люксембург. В него участваха зам.-министри на външните работи или постоянни представители в ЕС на страните членки.

Париж и Берлин продължиха натиска си върху Варшава, за да се откаже от промените в съдебната си система. Според Брюксел те подкопават разделението на властите.

Още от вчера в кулоарите на Еврокомисията се заговори, че днес първият й зам.-председател Франс Тимерманс ще отправи остри нападки срещу Полша и Унгария. Заключителната пресконференция обаче бе първо отложена, а след това – отменена.

Според официалното съобщение на Съвета на ЕС участниците са обсъдили състоянието на европейските ценности в Унгария и на върховенството на закона в Полша в рамките на процедурите по член 7. И нищо повече.

Миналата седмица ЕК започна нова процедура срещу Полша заради новия дисциплинарен режим, наложен на съдиите в страната. От Комисията смятат, че целта е магистратите да бъдат сплашени с присъди в съзвучие с желанията на управляващата евроскетптична партия „Право и справедливост“.

„Надяваме се новата процедура за нарушения ще позволи някои подобрения, най-вече правото на ефективни правни средства за защита пред независим и безпристрастен съд“, гласи френско-германското изявление.

ЕК започна други две производства срещу Полша – съответно през 2017 и пре 2018 г. Причината е приетият закон за пенсионирането на съдиите и възможния ефект върху независимостта им.

Полша е подложена и на процедура за неспазване на върховенствотона закона по член 7 от Договора на ЕС заради съдебните реформи. На теория това може да доведе до лишаването й от право на глас в съвета на ЕС. Но трудно би се получило, тъй катое необходимо единодушието на всички останали 27 членки. Най-малкото Унгария, която е подложена на същата процедура, обеща да наложи вето.

От Париж и Берлин изтъкват, че Варшава не е адресирала в задоволителна степен безпокойството относно върховенството на закона, което доведе до започването на процедура за активиране на член 7.