"Тотнъм" спечели първата битка срещу "Манчестър Сити" в английския четвъртфинал от Шампионската лига - 1:0 на новата си арена в Северен Лондон. Реваншите са идната седмица. Сон заби единствения гол 12 минути преди края.

Добър мач за "Тотнъм", изигран почти перфектно тактически. И неособено добър за претенциите на "Сити".

Това бе европейският прощъпулник на стадион "Тотнъм хотспър", който бе открит официално през миналата седмица. В 12-ата минута съдията Бьорн Кайперс отсъди дузпа за "Сити" за игра с ръка на Дани Роуз - след разглеждане на ВАР.

Юго Лорис обаче вдигна феновете на домакините на крак, като уцелил ъгъла при удара на Серхио Агуеро и изби.

В средата на първото полувреме "Тотнъм" създаде първата си възможност, при която Хари Кейн получи "коридор" към вратата и стреля, но този път Едерсон спаси. 

Последваха добри атаки и към двете врати. "Тотнъм" се справяше с по-продължителното владеене на топката на своя съперник и прилагаше по-директен стил, с който на моменти затрудняваше тима на Пеп Гуардиола.

В началото на второто полувреме "Тотнъм" понесе удар - Хари Кейн получи контузия в глезена при сблъсък с Фабиан Делф край тъчлинията. Таранът бе заменен от Лукас Моура. По предварителни информации Кейн ще липсва до края на сезона.

А положението на терена не се промени много с тази разлика, че "гражданите" внимаваха повече за действията на "шпорите" при атаките им.

В 78-ата минута кореецът Сон с прекрасна индивидуална акция успя да прокара топката под Едерсон със силен удар - 1:0. Попадението бе потвърдено. Асистентите за ВАР прецениха, че първо няма засада на азиатеца, а след това топката не е напуснала терена малко преди шута му.

А изглеждаше, че в тези минути "Сити" има предимство. Опитите на манчестърския отбор до края не доведоха до нищо. За "цвят" на терена нахлу фен, който се насочи към играчите на "небесносините" (днес излязоха с резервния си екип), но бе изведен навреме.

Така "Тотнъм" прекъсна серията на шампиона на Англия от 14 поредни победи във всички турнири.

В другия мач тази вечер "Ливърпул" очаквано взе солиден аванс срещу "Порто" - 2:0. Наби Кейта бе точен в 5-ата минута, а в 26-ата Роберто Фирмино удвои. Заради контузени и наказани футболисти "драконите" можеха да разчитат само на 16 футболисти.

И в този мач имаше прибягване до ВАР. Два пъти за игра с ръка в наказателното поле на "Ливърпул" - 11-метрови удари не бяха отсъдени. Гол на Садио Мане пък не бе зачетен заради засада. При този резултат "червените", които видимо се щадяха през вторите 45 минути, са изявени фаворити за полуфиналите. 

Мачовете "Манчестър Юнайтед" - "Барселона" и "Аякс" - "Ювентус" са в сряда.