Машините за европейските избори ще бъдат взети под наем, а не купени, реши Централната избирателна комисия.

Обществената поръчка, обявена от ЦИК, предвижда 3000 машини с включен към тях софтуер, доставка и обучение, за максимална сума от 7,5 млн. лв.

Причината за пореден път да наемаме, а не да купуваме машини, е, че има много малко време до изборите, обясни пред Клуб Z говорителят на Комисията Александър Андреев=

"Тепърва да бъдат произведени и доставени машините е непостижимо в този срок", заяви той.

Проблем е и какво ще се прави с машините след употребата им - ако ги закупим, те трябва след това да бъдат складирани, съхранявани и пазени до следващия вот. 

Както става ясно от обществената поръчка, цената на машина ще е около 2500 лв. - но в случая тази бакалска сметка е неточна, тъй като в сметката е включен още софтуерът, логистичното осигуряване, поддръжка на устройствата и обучение на персонала в секциите, както и резервни машини в случай на повреда и за обучителни цели.

Самите устройства не са скъпи от хардуерна гледна точка - в тях ще има слаб процесор, малко памет, евтин сензорен екран. В устройството ще има още принтер, който да отпечатва електронната бюлетина, която в крайна сметка пускаме в урната, и четец за смарт карти, които ни се дават от изборната комисия, за да гласуваме с машината. 

Оскъпяването им идва от факта, че се произвеждат в малки бройки според определени изисквания и най-вече - заради множеството мерки за сигурност. За късмет на ЦИК от Българската академия на науките все пак се съгласиха да направят допълнително сертифициране, което се изисква от закона. Всички други родни институции обаче отказаха.

По отношение на местните избори наесен, ЦИК има друг план:

"Да, ще се стремим тогава вече да се закупят машините", заяви Андреев.