Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов иска в нарочно писмо до главния инспектор Теодора Точкова да види доклада, т. е. мотивите, с които е прекратена проверката срещу него за извършени етични нарушения.

Както е известно, Панов стана "клиент" на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) след решение на Съдийската колегия в резултат на забележителна писмена кореспонденция с Апелативния спецсъд. Писмо на съдиите оттам - които попитаха ВСС дали пък не опитва да им влияе председателят на Върховния касационен съд, който им изпратил проверка, стана претекст ВСС да насочи случая на Инспектората.

Прокурори писаха безпрецедентно писмо до съдиите от АСНС да не дават документи на проверяващите ги върховни съдии. В крайна сметка обаче проверката, пратена от Панов,  установяваше различни нарушения в Апелативния спецсъд, както и забележителния факт, че председателят му Георги Ушев е ходил в кабинета на съдията по делото на Иванчева-Петрова-Дюлгеров - Иво Хинов, да го пришпорва да придвижи по-бързо документите.

От Инспектората се произнесоха, че няма нарушение. От писмото на Панов обаче става ясно, че той не е уведомен за подробностите от акта на ИВСС.

„Съгласно чл. 175о, ал. 3 от ЗСВ проверяваното лице се уведомява за резултатите от проверката и за решението на Инспектората към Висшия съдебен съвет по доклада. Като проверявано лице бих искал да се запозная и с акта, в който са отразени резултатите от цитираната проверка, както и с изготвения доклад по нея.

Освен това трябва да подчертая, че поради характера на производството пред ИВСС, засягащо правомощията на председателя на по-горестоящия съд да извършва проверки на организацията на дейността на съдиите от по-долната инстанция, изводите от доклада са изключително важни“, категоричен е председателят на ВКС. 

Междувременно обаче т. нар. Апартаментгейт направи интересен завой, като след първоначално избухналия скандал с политици около управляващата партия, се насочи към жилището на Елисавета Панова, купено през 2013-а от "Артекс". Като собствениците на фирмата дори после кумували на брака ѝ с Лозан Панов.

Това даде повод главният прокурор Сотир Цацаров на 2 април да разпореди проверки "по повод множество публикации" на прословутата недекларирана тераса на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, на забележително скъпия апартамент на 21-годишния син на директора на НСлС Борислав Сарафов и на жилището, купено от жената на Панов.

Така практически председателят на ВКС отново бе даден на Инспектората, който е компетентен да извършва проверки за конфликт на интереси. Освен това Цацаров възложи на НАП-София данъчна проверка на "Ганева 2000" - дружеството на Елисавета Панова. Нищо че покупката доказано е осъществена преди тя да се познава с Панов.

Бойко Борисов поиска всички "замесени" поне да излязат отпуска, а Пламен Георгиев и Борислав Сарафов бързо прибягнаха до подадения им вариант.