Кристиано Роналдо е честитил рождения ден на бивш футболист на "Аякс", който по-рано този месец навърши 22 години, съобщават британските и холандски медии. Историята излиза наяве часове преди първия четвъртфинал в Шампионската лига между холандския тим и "Ювентус" в Амстердам. Честитката е пратена на 4 април.

Адресатът на посланието е Абделак Нури, считан преди две години за един от големите таланти на футбола. През юли 2017 г. той получи инфаркт по време на предсезонната контрола "Вердер" (Бремен) - "Аякс".

Една година беше държан в изкуствена кома, а междувременно получи мозъчно увреждане, от което още не може да се възстанови. Прогнозите в това отношение са по-скоро песимистични, макар че семейството му не иска да се предаде.

"Здрасти, Нури. Аз съм Кристиано. Искам да ти честитя рождения ден, да ти пожелая бързо да се възстановиш и всичко най-добро. Пази се, държим връзка", казва голмайсторът във видео.

 

Родителите на холандеца споделят пред медии в "ниската земя", че Нури е "значително по-добре, отколкото преди", но отказват да конкретизират. Известно е, че Абделак е започнал да изговаря отделни думи, възстановил е зрението си, но все още не може да се движи.

През миналото лято директорът на "Аякс" Едвин ван дер Саар обвини за състоянието на бившия играч на клуба медицинския екип, пристигнал на място. Бившият вратар цитира медици, според които дефибрилатор е трябвало да се използва много по-рано. Той се позова на направено разследване от страна на най-титулувания холандски клуб.

Нури има 15 мача за "Аякс" преди на кариерата му да бъде сложен преждевременен край. Той беше юношески и младежки национал на "лалетата".