Самолетът, с който премиерът Бойко Борисов пристигна в Брюксел, е спукал гума при кацането си.

Това сподели самият Борисов пред журналисти. Той пристигна за участие в извънредния Европейски съвет, посветен на "Брекзит". Пилотите обаче са успели да овладеят машината "Фалкон".

"Пак късмет, че ни се спукà гумата при кацане на самолета, да можем да си поговорим. Този "Фалкон" вече... колко пъти се...", каза Борисов в началото на разговора си с българските репортери.

"Много са ни добри пилотите. Това ни е спасило. Затова и днес възстановихме на Министерския съвет Военновъздушното училище в Долна Митрополия, защото действително имаме уникални пилоти", допълни той.

Шок и ужас, ако не се удължи „Брекзит“

„Нито една от двете страни не иска „Брекзит“, или излизане без договор. Има много въпросителни, ако се изпълни това, което г-жа Мей е написала до Доналд Туск. Тя иска 30 юни (това е посочената от нея дата за излизането на Обединеното кралство от ЕС – б.р.), изтъкна племиерът.

И допълни, че това означава, че Великобритания също трябва да проведе европейски избори.

„Какво би станало ако избраните за евродепутати английски граждани искат да си останат? Има ли сила, която да им каже: „Напуснете“?

Аз съм за това да се удължи срокът, но трябва да има всички тези гаранции. Иначе може да стане голям хаос. Така че това ще дискутираме. След като не сме готови за „Брекзит“ - и британците, и ние, трябва да се даде най-дълъг срок – година, година и половина. Просто в петък ще настане шок и ужас, ако не се удължи. И виновни ще сме ние“, каза Борисов преди влизането си на срещата.

Във всеки случай удължаването е по-добре, отколкото да затворят границата в петък, отговори премиерът на въпрос как ще се отрази всичко това на България.

За оставките заради "Апартаментгейт"

Борисов бе попитан дали очаква още оставки във връзка със скандалите със закупуването на жилища на по-ниски цени.

„Аз очаквам и от другите оставки. Те ни гледат сеира – ние човек след човек, и то знакови фигури, подават оставки. Накрая излизат с цялата си наглост и казват, че оставката не било нищо. Ами подайте и вие като нас оставки и след това ще говорим по другите теми. Не е ли правилно?“, отговори той.

Предишни инциденти с фалкона

През февруари 2015 г. единият колесник на фалкона не се затвори и се наложи извънредно кацане. На него тогава бяха премиерът Борисов и служители на Министерския съвет на път за Брюксел. Машината кръжа известно време над София, за да изразходва горивото, и после кацна успешно.