„Виждаме как значително количество хероин пристига в Европа по Балканския маршрут“, отговори на въпрос на Клуб Z Утам Дилон – временен ръководител на американската Администрация за борба с наркотрафика (ДЕА).

Той участва телефонна конферентна връзка с журналисти в Брюксел, където пристигна на посещение.

За борба с трафика на хероин ДЕА откри през 2016 г. представителство в хърватската столица Загреб, допълни Дилон.

Един от главните входни пунктове за хероина в Европа е и белгийското пристанище Антверпен. Само миналата година там са заловени над 6 тона от този наркотик, идващи от Иран.

Антверпен е и сред главните пунктове, през които в Европа се вкарва кокаин от Южна Америка, допълни Утам Дилон. През 2018 г. белгийските власти са заловили там 50 тона кокаин. Почти същото количество е било хванато и преди да стигне до това пристанище.

Дилон наскоро е бил в Колумбия, където се произвеждат най-големите количества кокаин.

„Имах възможността да видя от първа ръка връзката между наркотрафикантите в Южна Америка и драматичното увеличаване на количествата заловен кокаин тук, в Европа“, каза шефът на ДЕА.

И това са същите организации, които пращат наркотика в САЩ. Те и дейността им не познават граници.

Особено безпокойство в САЩ предизвиква значителната употреба на фентанил, дошъл в страната от Китай, каза още Утам Дилон. В момента борбата с това явление е един от приоритетите на ДЕА. Той призна, че в САЩ досега не е имало толкова голяма криза с опиоиди.

70 000 души са починали в страната миналата година заради свръхдози дрога. Почти 50 хиляди от тези смъртни случаи са причинени от фентанил. И най-големите количества от този наркотик идват от Китай. Освен в САЩ те отиват и в Мексико. Властите в Пекин обещали от 1 май да наложат контрол върху фентанила и неговите аналози.

Унгария отказва екстрадиция на руски трафиканти

Унгария отказва да екстрадира в САЩ руски трафиканти на наркотици и оръжие и предизвиква тяхното разочарование, заяви Утам Дилон. Става дума за баща и син с еднакви имена - Владимир Любишин. Двамата са разкрити още през 2016 г. при операция на ДЕА.

Вместо да ги екстрадира в САЩ Унгария ги е изпратила в Русия. И сега единият от двамата вече е на свобода в родината си.

Дилон обаче подчерта, че властите в Будапеща са оказали сътрудничество на ДЕА в разследването. Разочароващо не само за Америка, но и за Унгария и дори за цяла Европа е това, че поне един от тези хора, заниваващи се с престъпна дейност и свързани с тероризма, е свободен, смята шефът на американската Администрация за борба с наркотрафика.

Но фактът, че  това, че досега баща и син Любишини не са екстрадирани, не означава, че това няма да се случи.

„Ще кажа, че ДЕА никога не се отказва“, заяви категорично Утам Дилон.

И даде за пример как САЩ дълги години са се борили да Мексико да им предаде наркобарона Хоакин Гусман по прякор Ел Чапо (Дребния). Скоро се очаква той да получи тежка присъда в Ню Йорк.

И въпреки че Любишини са в Русия, Вашингтон има отлични работни отношения с правоприлагащите агенции на Москва, посочи Утам Дилон. И припомни, че ДЕА има свое представителство в руската столица.и